Po Indijancih, kavbojcih in drugih stripovskih likih je bil Superman prvi pravi junak z nadnaravnimi sposobnostmi. Foto: eBay
Po Indijancih, kavbojcih in drugih stripovskih likih je bil Superman prvi pravi junak z nadnaravnimi sposobnostmi. Foto: eBay
Trenutni lastnik, Darren Adams, si želi, da bi strip odkupil kak muzej in ga ponudil na ogled javnosti. Sam ga je namreč kupil od zbiralca, ki ga je imel spravljanega v sefu. Foto: eBay
Že prvi zmenek Lois Lane s Clarkom Kentom ni minil brez zapletov. Foto: eBay

Na eBayu se ljubitelji stripov skušajo dokopati do prve številke iz serije Action Comics, z letnico 1938. Zaradi vpliva tanke knjižice na žanr superjunakov - Superman je bil ne nazadnje prvi primer te danes tako priljubljene "rase" - strip velja za "sveti gral striparjev".

V zgodbi na 13 straneh, ki jo je napisal Jerry Siegel in ilustriral Joe Shuster, spremljamo Supermanov prvi pristanek na Zemlji; v nadaljevanju reši nedolžno žensko pred električnim stolom, ustavi moškega, ki je hotel pretepsti svojo ženo in dobi zmenek z novinarko Lois Lane (ki jo je potem prav tako treba rešiti).

Na svetu je menda samo še med 50 in sto izvodi stripa, ki je v času izdaje stal pičlih deset centov; natiskanih je bilo 200 tisoč izvodov, a ker je zbiranje stripov resen konjiček postalo šele pred kratkim, ljudje včasih pač niso imeli občutka, da bi bilo treba skromno revijo obdržati; otroci so si jih podajali iz rok v roke in jih pri tem dodobra uničili ali pa so jih družine metale stran med rednimi pospravljanji hiše.

Tokrat je na prodaj najbolje ohranjena kopija najbolj iskanega stripa na svetu", ena od samo dveh, ki imata bele strani in tista z najvišjo oceno - devet od desetih točk - na lestvici neokrnjenosti stripov. Leta 1938 je strip v trafiki kupil neki možak iz Zahodne Virginije, ki ga je imel nato 40 let spravljenega v skrinji iz cedrovine (torej v hladnem, suhem in temnem prostoru, kar so za papir idealne razmere).

Nicholas Cage je svojega prodal
En izvod prve številke Action Comics je leta 2011 na dražbi za 2,16 milijona dolarjev prodal Nicholas Cage (pa je bil po belini strani slabši od primerka, ki je na prodaj zdaj). Sam ga je leta 1997 menda kupil za 150 tisoč dolarjev, tik preden je dobil vlogo v nikoli posnetem filmu Superman Lives.

Vsak izkušeni uporabnik eBaya ve, da je treba z dvigovanjem cene in ponudbami počakati do zadnjega trenutka: "trik", ki je očitno pod častjo gorečim zbirateljem, ki so v zadnjih petih dnevih nanizali 28 ponudb in ceno dragocene izdaje dvignili na dobra dva milijona dolarjev.

Še je čas
Dražba se bo končala 24. avgusta, en odstotek od izkupička pa bo na koncu dobila Fundacija Dane in Christopherja Reeva, ki se zavzema za boljše življenje ljudi s paralizo.