Mario Puzo, ki je kot soscenarist bdel nad vsemi tremi filmi Boter, je umrl leta 1999. Zgodbo družine Corleone sta nadaljevali dve knjigi, pod kateri se je podpisal Mark Winegardner. Napovedano zgodbo o mafijski družini so zaupali Edu Falku. Foto: EPA
Mario Puzo, ki je kot soscenarist bdel nad vsemi tremi filmi Boter, je umrl leta 1999. Zgodbo družine Corleone sta nadaljevali dve knjigi, pod kateri se je podpisal Mark Winegardner. Napovedano zgodbo o mafijski družini so zaupali Edu Falku. Foto: EPA
Boter
Družina Corleone prihaja iz istoimenskega naselja na Siciliji. A del tiste zgodbe smo brali že v Puzovem romanu in videli v drugem filmu, Falko pa zgodbo postavlja že krepko v newyorško poglavje družine.
Johnny Fontane, Al Martino, Boter
Zgodba knjige The Family Corleone naj bi se torej začela 12 let pred tem uvodnim prizorom prvega filma, poroko Vitove (Marlon Brando) hčerke Connie (Talia Shire). Foto: EPA

Spori med dediči avtorja, ki se je podpisal pod verjetno najbolj znan mafijski roman, in studiem Paramount, ki stoji za filmsko različico, vse bolj spominjajo na tiste, ki so jih bili Puzovi liki. Seveda brez mafijske brezkompromisnosti in z veliko več pravnimi potezami na sodišču.
Ker je studio Paramount, ki je leta 1969 od pisatelja odkupil ekskluzivne avtorske pravice za roman Boter, februarja na zveznem sodišču na Manhattnu vložil tožbo, s katero želijo preprečiti izid nove knjige v franšizi, so se tudi dediči obrnili na sodišče. Odvetniki družine želijo prekiniti omenjene pravice studia, ki je z režiserjem Francisom Fordom Coppolo nato posnel filmsko klasiko, nagrajeno z oskarjem.
"Pisateljeve otroke skušajo prikrajšati za to, kar jim pripada"
"Mario Puzo je Paramountu prinesel znatno bogastvo v času, ko so ga obupano potrebovali. Zdaj, ko ga ni več, želi Paramount njegove otroke prikrajšati za pravice, ki jim jih je izrecno namenil," trdi Bertram Fields, odvetnik pisateljeve družine. "Mariu sem obljubil, da bom v primeru takšnega malopridnega obnašanja zaščitil njegove otroke. Paramount je iskal vojno in dobili jo bodo, le da bo tveganje precej višje, kot so mislili," je še dodal.
Zlata vredna mafijska družina
Hollywoodski studio Puzovim dedičem očita, da so odobrili nadaljevanje (v resnici gre za predzgodbo) Botra brez njihovega dovoljenja, kar je kršenje predhodnega dogovora. Izid tretje knjige z naslovom The Family Corleone (Družina Corleone) je skoraj pred vrati, saj je napovedan za maj. Roman naj bi pripovedoval zgodbo slavne mafijske družine Corleone iz resnično obstoječega istoimenskega kraja na Siciliji v letu 1933.

Več o Botru in njegovih nadaljevanjih preberite tukaj.

Puzovi dediči trdijo, da so Paramount večkrat obvestili o napovedani knjigi, in dodajajo, da poleg tega studio ni nasprotoval knjižnemu nadaljevanju, ki je leta 2006 izšlo pod naslovom The Godfather's Revenge (Botrovo maščevanje). Kot argumente v svoji tožbi navajajo še dejstvo, da je studio Puzu plačal 'minimalen honorar' za pravice Botra in da tedanja pogodba ne obsega nadaljnjih knjižnih del, ki v drugačnih okoliščinah obravnavajo like iz izvirne knjige Boter.
"Puzovi dediči ne potrebujejo Paramountovega dovoljenja za uporabo naslova očetove knjige ali izdajo nadaljevanja romana, niti za uporabo tistega, kar studio pojmuje kot knjige Boter," piše v nasprotni tožbi. Dediči so se obrnili na sodnika, naj ta prekine Paramountove pravice do izvirne knjige Boter in jim prisodi 10 milijonov dolarjev odškodnine.