Ameriški pisatelj se počuti prizadetega in trdi, da v vsem tem času do realizacije filma ni prišlo. Foto: EPA
Ameriški pisatelj se počuti prizadetega in trdi, da v vsem tem času do realizacije filma ni prišlo. Foto: EPA

Martin je pred 11 leti filmske pravice za zgodbo, ki je med drugim zaživela tudi v risoromanu, prodal producentskemu podjetju Mike The Pike Productions. To projekta ni realiziralo, nato pa so projekt 2. septembra leta 2014 prevzeli pri Blackstone Manor. Po pogodbi naj bi imeli producenti pet let po pridobitvi pravico realizirati film.

George R. R. Martin podpisuje tudi priljubljeno fantazijsko zgodbo Pesem ledu in ognja, ki je doživela odmevno televizijsko priredbo Igra prestolov, eno najbolj gledanih  in piratiziranih serij vseh časov. Foto: IMDb
George R. R. Martin podpisuje tudi priljubljeno fantazijsko zgodbo Pesem ledu in ognja, ki je doživela odmevno televizijsko priredbo Igra prestolov, eno najbolj gledanih in piratiziranih serij vseh časov. Foto: IMDb

Toženi trdijo, da je projekt stekel, vendar Martin producente obtožuje prevare, saj naj bi dan pred zapadlostjo pravic na hitro zbrali ekipo in posneli nekaj scen, s tem pa skušali dokazati, da so film začeli snemati. To naj bi po njihovem mnenju zadoščalo za ohranitev avtorskih pravic.

Pisatelj ocenjuje, da je vložek producentov za ohranitev avtorskih pravic nezadosten, njihovo potezo pa je primerjal s tem, da bi gradbenik, ki se je po pogodbi zavezal, da bo zgradil nebotičnik, namesto njega zgradil vrtno uto, da bi ujel veljavnost gradbenega dovoljenja.

Pisatelj bo moral dokazati, da je šlo za inscenacijo snemanja
Odvetnica Teresa Huggins je presodila, da je primer zanimiv s tega vidika, da mora pisatelj za to, da mu bodo vrnjene avtorske pravice, dokazati, da so producenti inscenirali začetek snemanja filma, da bi pridobili dodaten čas za realizacijo projekta v njegovo škodo. Toženi trdijo, da je projekt stekel pravočasno, in pisatelju prav tako grozijo s tožbo.

R. R. Martin je za zgodbo The Skin Trade prejel World Fantasy Award. Foto: EPA
R. R. Martin je za zgodbo The Skin Trade prejel World Fantasy Award. Foto: EPA

Zgodba The Skin Trade je bila prvič objavljena leta 1988 v srhljivi antologiji Night Visions 5, ki je vključevala tudi zgodbe Stephena Kinga in Dana Simmonsa. V njej spoznamo zasebno detektivko Randi Wade, ki v malem mestecu raziskuje serijo brutalnih umorov, sledi pa jo privedejo do volkodlakov in drugih demonov. Martin je za zgodbo leta 1989 prejel nagrado World Fantasy Award.