Rdeča nit tedna knjižnic je pomen branja. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Rdeča nit tedna knjižnic je pomen branja. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Veliko dogodkov v tednu knjižnic bo po sili razmer zaradi slabih epidemičnih razmer potekalo virtualno. Po besedah predsednice Združenja splošnih knjižnic Vesne Horžen je rdeča nit letošnjega Tedna splošnih knjižnic "zelo preprosta, pa neizmerno pomembna. To je branje".

"Čas, v katerem živimo, je pokazal, kako zelo pomembno je brati: zato, da smo pismeni in se učimo, da smo sočutni in spoštljivi, da znamo razmišljati in izraziti svoje misli, da krajšamo čas našim bližnjim in sebi, da spoznavamo svetove, ki jih ne bi nikoli obiskali, in ljudi, ki jih nikoli ne bi srečali. Branje je pomembno zaradi vsega naštetega, predvsem pa zato, da ostanemo ljudje," so besede predsednice združenja navedli v sporočilu za javnost.

Teden splošnih knjižnic se bo v petek sklenil z Dnevom splošnih knjižnic, ko bodo tudi podelili nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce. Nagrajence in njihove projekte, ki jih je komisija izbrala med petnajstimi prijavami, bodo na ta dan podrobneje predstavili na dogodku, objavljenem na spletni strani www.knjiznice.si.

58 splošnih knjižnic

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki svoje storitve ponujajo tako v obliki osebnega pristopa kot tudi prek različnih digitalnih platform, kot so videovsebine, izobraževanja in predavanja po spletu. Kot so zapisali v združenju, imajo splošne knjižnice pomembno vlogo v življenju vseh članov družbe, da razvijajo lastne sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja, spoznavajo različne avtorje in leposlovna dela ter pridobivajo dodatna znanja o aktualnih temah v družbi.

Številne knjižnične zbirke so v knjižnicah namenjene določenim ciljnim skupinam, tudi ranljivim skupinam, kot so starejši, slepi in slabovidni, ter vsem tistim, ki jim je zaradi različnih razlogov dostop do knjižničnih storitev otežen oziroma jim branje predstavlja težavo ali pa preprosto ne najdejo časa za branje. Ti lahko izbirajo med pestro ponudbo zvočnih knjig, ki so prek knjižnic v elektronski obliki brezplačno dostopne v aplikaciji Audibook ali pa kot zgoščenke v prostorih vseh splošnih knjižnic.

Tudi v času epidemije se splošne knjižnice trudijo za čim večjo dostopnost gradiva. Prisotne so v 274 krajih po Sloveniji ter s 13 bibliobusi na več kot 700 postajališčih dostopajo do svojih članov, še piše v sporočilu za javnost.