Knjige
Karl Marx
Karl Marx (5. maja 1818-14. marec 1883). Foto: Wikipedia Commons
Kapital
"Na podlagi prodaje v prvih mesecih pričakujemo v tem letu dodatno povečanje prodaje na več kot 3.000 izvodov. To je za neko zgodovinsko delo izjemno visoka številka, ki jo dosegajo le malokatere najaktualnejše znanstvene izdaje," pravi generalna direktorica berlinske založbe Karl Dietz Verlag. Foto: Karl Dietz Verlag
Kapital
Lani so ob 150. obletnici izida prvega zvezka Kapitala njegov izvirnik prodali na dražbi v Frankfurtu za 200.000 evrov, s čimer je krepko presegel pričakovanja, kljub temu da na trgu starih knjig naj ne bi bilo prisotnih veliko primerkov iz te naklade. Foto: Wikipedia
Kapital
Kapital je v slovenščini dosegljiv v treh prevodih, za katere so poskrbeli Stane Krašovec, Ivan Lavrač in Mojca Dobnikar. Prevod Dobnikarjeve je izšel leta 2012 pri založni Sophia, zbirka Naprej!. Foto: Wikipedia

Rekordna prodaja Kapitala ob 200. obletnici Marxovega rojstva

Karl Marx se je rodil 5. maja 1818 v Trierju
2. maj 2018 ob 13:22
Berlin - MMC RTV SLO

V letu, ko mineva okroglih 200 let od rojstva Karla Marxa, se je prodaja njegovega življenjskega dela, Kapital, naravnost razcvetela in po dolgem času dosega število prodanih izvodov, s kakršnim se ne more pohvaliti večina sodobnih znanstvenih avtorjev.

Po besedah Sabine Nuss, generalne direktorice berlinske založbe Karl Dietz Verlag, ki izdaja knjige v nemščini, se je število njihovih prodanih izdaj z 2.297 v letu 2016 povzpelo na 2.650 v letu 2017, kar pomeni torej 20-odstotno povečanje prodaje, poroča Neue Osnabrücker Zeitung. "Na podlagi prodaje v prvih mesecih pričakujemo v tem letu dodatno povečanje prodaje na več kot 3.000 izvodov. To je za neko zgodovinsko delo izjemno visoka številka, ki jo dosegajo le malokatere najaktualnejše znanstvene izdaje," je še dejala Nussova.

Prodajo v letu 2008 spodbudila gospodarska kriza
Prvi vrhunec prodaje po razpadu vzhodnega bloka je Marxov Kapital, s podnaslovom Kritika politične ekonomije, doživel v letu 2008. "Očitno so hoteli takrat mnogi izvedeti, kako je prišlo do krize, in so z dobrim razlogom posegli znova po Marxovih analizah," je še razložila Sabine Nuss. "Drugi vrhunec prodaje pa doživljamo zdaj."

Karl Dietz Verlag je pravzaprav založba nekdanje Stranke socialistične enotnosti (SED) in izdaja knjige Marxa in Engelsa tudi po priključitvi Nemške demokratične republike (NDR) k Zvezni republiki Nemčiji (ZRN). Danes te izhajajo po naročilu fundacije Rosa Luxemburg, izdaje pa temeljijo na izvirnih rokopisih Karla Marxa in Friedricha Engelsa ter po vsem svetu veljajo za vodilne izdaje Marxovega dela, ki so ga pred padcem berlinskega zidu v letu 1989 prodajali v milijonskih nakladah. Vendar so pogledi na Marxovo politična dediščina v Nemčiji še zmeraj raznoliki in tako je po nekaterih interpretacijah razpolovitev dežele v času hladne vojne prav posledica njegove misli.

Kapital je v slovenščini dosegljiv v treh prevodih, za katere so poskrbeli Stane Krašovec, Ivan Lavrač in Mojca Dobnikar.

Očitno mislec tudi za 21. stoletje
V Berlinu se danes začenja v zadnjem času največji mednarodni kongres, posvečen Karlu Marxu, ki je v zgodovino zapisan kot eden politično najvplivnejših mislecev 19. in 20. stoletja. V soboto, 5. maja, bo minilo namreč natanko 200 let od njegovega rojstva v Trierju v Nemčiji. Vendar kot omenjeno, od začetka gospodarske krize leta 2008 njegova razmišljanja ponovno pridobivajo veljavo in tako je Marx tudi eden najvplivnejših mislecev za 21. stoletje. "Nove generacije danes gledajo na Marxa z novim, svežim zanimanjem," pravi znanstvena vodja Hiše Karla Marxa v Trierju Anja Kruke.

Marx je študiral pravo in filozofijo ter nato tudi doktoriral iz filozofije. Med letoma 1842 in 1843 je bil v Kölnu dejaven kot urednik časnika Rheinische Zeitung, vendar se je zaradi težav z oblastmi odselil v Francijo. Tudi od tam so ga leta 1845 izgnali zaradi političnega delovanja. Po večletnem življenju na tujem se je v letu 1849 ustalil v Londonu.

Razvil je zgodnji materialistični nauk in kritiko politične ekonomije kot teoretsko osnovo socialne revolucije, s katero bi proletariat odpravil razredne odnose in ustanovil komunistično družbo. Prelomni Komunistični manifest, ki velja za temeljno delo socialističnega in komunističnega gibanja, je z Engelsom napisal leta 1848.

Dve desetletji nastajajoče nedokončano delo
Marxovo življenjsko delo pa je Kapital - otrok dveh desetletij, preživetih v Britanski narodni knjižnici, vendar je Marx, še preden mu ga je uspelo dokončati, umrl leta 1883 v Londonu, kjer je tudi pokopan. Njegove zadnje besede naj bi bile: "Zadnje besede so za bedake, ki niso povedali dovolj." V pogrebnem nagovoru pa je Engels vizionarsko izjavil: "Njegovo ime se bo ohranilo skozi stoletja in prav tako njegovo delo."

Prvi zvezek Kapitala je izšel štiri leta po Marxovi smrti, torej v letu 1867, kar pomeni, da je lani dopolnil natanko 150 let. Sourednik drugega in tretjega dela Friedrich Engels pa je v letih 1885 in 1894 objavil še druga dva dela. Marx si je Kapital sprva zamislil kot še obsežnejši projekt šestih zvezkov. "Slavni prvi zvezek Kapitala sem dejansko prebral zgolj zato, da bi ugotovil, da te knjige sicer ni prebral nihče," pa so besede književnika Georgea Bernarda Shawa, ki jih nemara sveže številke prodanih izvodov nekoliko omajajo.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
PomisliSe1x
# 02.05.2018 ob 13:33
Marx je bil dokaj neizprosen do ljudstev, ki niso prisla do industrijske revolucije
ce bi radi vedeli vec poguglajte, tukaj bi bila resnica izbrisana
andromaha
# 02.05.2018 ob 17:21
Zanimivo je,kako mnogi komentirajo Marxov delo ,ki ga sploh niso prebrali in
socialistični ali komunistični sistem ,pa ga sploh niso živeli ali pa so ga nekaj
svojih otroških let.
Vsem takim komentatorjem predlagam,da si na spletu preberejo vsaj Marxov in Engelsov
Manifest ,pa bodo ,morda, ugotovili vsaj osnovno nitko njunega tkanja.
Bivši uporabnik
# 02.05.2018 ob 16:50
to bedarijo sem poziral prvih 25 let svojega zivljenja. Pomilujem vse, ki to se pocnejo oz. bodo se poceli. Nakateri pa ne odrastejo nikoli.
Aeda
# 02.05.2018 ob 15:52
@danez, poskušajte ugotoviti, kaj o teh zadevah, ki jih vi imenujete ABOTNOSTI, misli Slavoj Žižek...
cycoII
# 02.05.2018 ob 20:48
Brezveze se je obešat na detajle, Marx je bil velik učenjak in mislec, koliko vas je dr. filozofije? Kot vsako delo je Kapital treba obravnavat v zeitgeistu, zgodovinskih okoliščinah industrijske revolucije.
Zakaj eni tlačite zraven še Lenina in samoupravljanje? Ni ravno v kontekstu.
Aeda
# 03.05.2018 ob 20:30
Oddaja ARTE tv je dosegljiva na linku:
https://www.arte.tv/en/videos/075206-000-A/the-karl-marx-phenomenon/
feminist
# 03.05.2018 ob 08:23
Torej je stvar vredno prebrat...

ce imas ebralnik (ala Kindle) je na project guthenberg legalna zastonjska verzija.
123pepe321
# 03.05.2018 ob 06:38
Po številnih komentarjih sodeč, se Gospoda desni izjemno bojijo.
Torej je stvar vredno prebrat...
ToneRački
# 03.05.2018 ob 00:59
Določeni osebki se tu nekoliko preveč širokoustijo, da so Kapital prebrali. Saj to ni knjiga namenjena branju, ampak študiju. Če se človek ne ukvarja s politično ekonomijo ali ni vsaj levičarski aktivist, si s to knjigo nima kaj pomagat.
lemur
# 02.05.2018 ob 22:42
sem ga prebral. niti ni slaba kritika - ampak kritizirat zna vsak.

Itak, najlažja stvar pod soncem, in verjetno vsak kritik, ki je vsaj delno seznanjen z npr. Smithom, Ricardom, Malthusom, Turgotom itd., mimogrede razvije koncepte absolutne menjalne vrednosti, izkoriščanja po delu, izvora presežne vrednosti...
red_tree
# 02.05.2018 ob 20:33
hervard

LOL, a potem je propad privatnih bank med zadnjo krizo dokaz, da je kapitalizem gnil sistem?

Če te zanima, Mondragon (delavska kooperativa iz Španije) pa ni propadel - še več, krizo je preživel odlično:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mondragon_
Corporation
hervard
# 02.05.2018 ob 18:23
Prebral Manifest dve leti nazaj. Marx ni upošteval kapitalskih prihodkov, in tega da je za produkcijo potrebno tudi znanje in izkušnje malega delodajalca ( po njegovo kapitalista ) in ne zgolj delovna sredstva.
V sosednji hrvaški je to tezo potrdil primer ( Finvest) ko je kapitalist dal zaposlenim brezlpačno tovarno z stroji vred pa je v enem letu propadla.
RJSlo
# 02.05.2018 ob 17:44
andromaha
# 02.05.2018 ob 17:21
-----------------------------------------
No ja. Izguba časa. Če strnem: "Najprej se bo revolucija začela v Angliji, ne, no pa vv Franciji, ne tudi ne. No pa v Nemčiji, na Poljskem. Ne Poljaki niso pravi narod. Ostane še Rusija, kot zadnje upanje."

Če strnem kapital: "Na dobičkih kapitalizma se bo gradil socializem:"

Bedarija na kvadrat.

Če strnem politični del, Leninova razlaga: "Najprej diktatura proletariata aka. revolucionarni teror nato najprej socializem. Ker pa je v Rusiji premalo proletariata, je nujno v revolucijo potisniti še kmete." In leta 1976 v Sovjetski zvezi dokončno crkne socializem in začnejo na tiho uvajati kapitalizem.

Itd.
johann
# 02.05.2018 ob 17:16
Ha, ha, ha, to je tisti Karl Marx, ki niti svoje služkinje ni hotel plačati, da mu je delala zastojn...
windstorm
# 07.05.2018 ob 17:24
Rekordna prodaja Kapitala ob 200. obletnici Marxovega rojstva

Če pa to ni največja ironija...
Aeda
# 03.05.2018 ob 20:26
2. maja je bila na programu ARTE zelo zanimiva pogovorna oddaja o Karlu Marxu. Med strokovnjaki, ki so predstavljali svoja mnenja, je bil tudi Slavoj Žižek.
Morda lahko tisti, ki vas to zanima, pogledate oddajo na internetu.
babooon
# 03.05.2018 ob 13:20
Preberite raje knjigo "Marx and Satan", ozadje te ideologije izvira iz okultizma.
Rozmarin
# 02.05.2018 ob 21:48
Ahh ja...
Po Karlu Marxu se družba ne more preobraziti iz kapitalizma v komunizem takoj. Zahteva vmesno obdobje, ki ga Karl Marx imenuje diktatura proletariata.
Vsi dobro vemo kako zgleda ta diktatura proletariata. Tisti ki si dejansko ne slepimo oči pred človeško naravo pa se tudi zavedamo, da implementacija komunizma ne bo nikoli prilezla dlje.
feminist
# 02.05.2018 ob 20:57
Zanimivo je,kako mnogi komentirajo Marxov delo ,ki ga sploh niso prebrali

sem ga prebral. niti ni slaba kritika - ampak kritizirat zna vsak.

socialistični ali komunistični sistem ,pa ga sploh niso živeli ali pa so ga nekaj
svojih otroških let.


sem ga - dovolj da sem opazil, da so ljudje iz socialistinih drzav hodili delat in nakupovat v kapitalisticne in to v mnozicnih stevilkah. ni bilo obratno.

Vsem takim komentatorjem predlagam,da si na spletu preberejo vsaj Marxov in Engelsov
Manifest ,pa bodo ,morda, ugotovili vsaj osnovno nitko njunega tkanja.


bolje da predlagas Kapital, ker je vsaj nekaj za prebrat. Manifest je navadni pamflet, ki je nekje na nivoju gostilniskih debat - tistih, ki se zgodijo okoli 5ih zjutraj ko je alkoholna mera zvrhana in se zacne "resevat svetovne probleme" na posplosenih idejah (vse zelo na siroko tako da se lahko vsi strinjajo oz. na najnizjem skupnem imenovalcu) ter si kasneje pijansko "high five" usekat in it na burek ter jogurt.
TinTin
# 02.05.2018 ob 17:37
Sem prebral veckrat. Imam za sabo solo v Kumrovcu. In se cudim, kdo prebira se vedno te pravljice...?! Ni cudno, da ponekot je tako kot je...tudi v Sloveniji...
danez
# 02.05.2018 ob 15:30
Se spomnim enga dobrga znanca, ki je tam okoli leta `80 kupil en dober meter tega "umotvora", ki je ravno takrat izšel v luksuzni izdaji, ter se ga lotil tega temeljnega dela utemeljitelja genocidov v sodobnosti.
Toliko se je poglabljal v to filozofsko močvaro abotnosti, da se mu je po kratkem iskanju smisla tega nesmisla krepko zafrtajčkalo, tako da še zdej v zrelih letih ni tapravi...
pok vejice
# 02.05.2018 ob 17:21
Pisanje dela, ki v obsegu prekaša Sveto pismo, je seveda top lenoba. Oh, in izkoriščanje, ja, še danes se gospod masti na plečih sužnjev. Strašno.
pace
# 02.05.2018 ob 17:11
Sem že skoraj ves marksizem počistila in oddala za star papir. Tista poveličevanja proletariata, kaj vse da je in da bo delavski razred, ne še sicer danes, tudi ne jutri, temveč tam nekje v neki daljni bodočnosti, ko nas že zdavnej več ne bo in niti ne vemo, kdo sploh bo ...

Enkrat smo morali v šoli, kot nekakšna ura prakse - praktične vaje se je reklo, na licu mesta, v času 15 minut, napisati, kako si kateri od nas individualno predstavlja, kako bo nekoč v tistem daljnem, trenutno časovno še nedoločenem komunizmu. Spomnim se sošolca, ki je glasno ugovarjal: "Kaj bom to pisal, saj tega ne bo nikoli!" Profesor je bil dober človek in se je napravil, kakor da ga ni slišal.
Skippy
# 02.05.2018 ob 16:05
Haha, knjiga proti izkoriščanju od največja lenuha in izkoriščevalca.
RJSlo
# 02.05.2018 ob 14:04
No ja. Rajši vzemite v roke slovenske pravljice in pripovedke. Te bedarije sem prebiral pred več kot 40 leti.
Kazalo