Sejem je zadnja leta zaradi prenove Kongresnega trga potekal na različnih drugih prizoriščih, toda ljubitelji knjige so prav ta osrednji trg vzeli za svojega. Foto: BoBo
Sejem je zadnja leta zaradi prenove Kongresnega trga potekal na različnih drugih prizoriščih, toda ljubitelji knjige so prav ta osrednji trg vzeli za svojega. Foto: BoBo
Zbrane je nagovoril tudi predsednik Türk. Foto: BoBo

Prepričan sem, da bo parlament dojel, da strateška vrednost slovenske knjige daleč presega ceno, ki jo je zanjo pripravljena plačati oblast.

Slavko Pregl
Tone Peršak
Zmagovalec natečaja revije Sodobnost in DSP-ja za najboljši esej je Tone Peršak z esejem Konec umetnosti. Foto: BoBo
Petdnevni sejem vključuje tudi prodajni program. Knjige bo na 45 stojnicah predstavilo 40 malih, srednjih in velikih založnikov, kar je rekordno število. Foto: BoBo
Pisatelji se soočijo s svojimi bralci

Petdnevni sejem s številnimi spremljevalnimi dogodki letos poteka pod geslom Knjiga je živa, kar dokazuje tudi rekordno število sodelujočih založnikov - 40.

O kulturi v dogovoru s kulturniki
Na odprtju dnevov knjige so zbrane med drugim nagovorili predsednik republike Danilo Türk, podpredsednik Društva slovenskih pisateljev (ki sejem pripravlja) Ivo Svetina in direktor Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl, vsi pa so se dotaknili tudi trenutnih vladnih varčevalnih ukrepov na področju kulture. Pregl je opozoril, da utemeljevanje vladnega varčevanja ne upošteva dejstva, da davek na knjigo v državni proračun prispeva več sredstev, kot jih knjiga dobi s subvencijami. "Prepričan sem, da bo parlament dojel, da strateška vrednost slovenske knjige daleč presega ceno, ki jo je zanjo pripravljena plačati oblast," je še dejal Pregl.

Predsednik republike Danilo Türk je povedal, da tudi slovenski dnevi knjige pričajo o dejstvu, da smo Slovenci kulturen narod in narod knjige. "Zato nas mora skrbeti, kadar slišimo predloge za ukinjanje finančne podpore JAK-a, ene najuspešnejših kulturnih institucij v Sloveniji," je dejal Türk in nadaljeval, da ni dobro, če se odločitve vsiljujejo. "Veliko bolje je, če se tudi v pričujočih časih zavedamo temeljnega pomena konsenza. O kulturi naj se ne odloča brez dogovora z ljudmi, ki kulturo ustvarjajo," je pozval Türk.

Zmagovalca Kaja Steinbuch in Tone Peršak
Na dopoldanskem odprtju so razglasili tudi zmagovalca natečajev revije Sodobnost in DSP-ja za kratko zgodbo in esej. Žirija v sestavi urednice, prevajalke in kritičarke Jelke Ciglenečki, pisatelja in publicista Zdenka Kodriča ter literarnega kritika in novinarja Igorja Bratoža je za najboljšo kratko zgodbo izbrala Gobe Kaje Steinbuch, za najboljši esej pa Konec umetnosti Toneta Peršaka.

Program dnevov knjige bo vsak dan zaznamoval drug tematski okvir, ki bo določal tudi izbor gostov. V ponedeljek bo razpoloženje narekovala tema Ljubljana, sledili pa bodo tematski okviri pomlad, raznoterost, spomin in obilje. Popoldnevi bodo namenjeni programski novosti Avtor in njegov bralec - pogovorom med Juretom Koširjem in Goranom Vojnovićem, Milanom Jesihom in Mileno Zupančič, Ferijem Lainščkom in Simono Kopinšek, Nežo Maurer in Moniko Tavčar ter z Natašo Kramberger in Andrejem Blatnikom.

Poskrbljeno tudi za najmlajše
S programom bo, kot vsako leto, poskrbljeno tudi za otroke. Vsak dopoldan se bodo v sklopu dnevov najmlajši bralci s Kongresnega trga lahko podali na literarni sprehod s profesorjem Zmedo, ki ga bo utelesil igralec in profesor Tomaž Gubenšek.

Sledili bodo nastopi srednjih glasbenih šol, na odprtem odru pa bodo predstavljali novosti po izboru založb. Dogajanje na Kongresnem in Prešernovem trgu bodo popestrili recitatorji poezije, poimenovani Pručkarji, ljubljanski Kinodvor pa bo postavil Kinobalonovo Hišo pravljic, v kateri bodo mladi bralci lahko listali po slikanicah in spoznavali svet filma.

Navdih: Barcelona
Sejem slovenski dnevi knjige je nastal na pobudo pesnika Borisa A. Novaka in pisatelja Evalda Flisarja. Sejem je navdihnilo praznovanje dneva sv. Jurija v Barceloni, ko gredo ljudje na ulice, si podarjajo knjige in vrtnice, založniki pa jim pri tem pomagajo s popusti.

Pester knjižni in spremljevalni program se tudi letos obeta v Mariboru, Kopru in Novem mestu, kjer bodo med 16. in 24. aprilom knjige in veselje do branja širili med najrazličnejše obiskovalce vseh starosti in zanimanj.

Prepričan sem, da bo parlament dojel, da strateška vrednost slovenske knjige daleč presega ceno, ki jo je zanjo pripravljena plačati oblast.

Slavko Pregl
Pisatelji se soočijo s svojimi bralci