Renata Zamida. Foto: BoBo
Renata Zamida. Foto: BoBo

Tako so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Renata Zamida je po današnji razrešitvi v odzivu zapisala: "Tako kot pred štirimi meseci tudi danes menim, da je razrešitev nezakonita in je simptom politike, ki se trenutno izvaja na področju kulture in širše. S svojim vodenjem javne agencije za knjigo sem pomirjena. Vse, kar smo skupaj dosegli v preteklih letih, mi je v ponos in upam, da bo slovenska knjižna panoga tudi na podlagi tega v prihodnje prosperirala."

Dodala je, da se proračun agencije za prihodnje leto dviga za milijon evrov – "za tistega, ki mu minister za kulturo predaja mojo funkcijo, to seveda predstavlja dobrodošlo popotnico".

Zgodba o razreševanju traja od začetka leta
Zgodba z njenim razreševanjem z mesta direktorice sicer sega že na začetek letošnjega leta. Januarja je Gabriela Babnik, ki nadomešča predsednika sveta JAK-a v njegovi odsotnosti, tedanjemu ministru za kulturo Zoranu Pozniču poslala pismo, v katerem je opozorila na "nekatere dileme, ki zadevajo delovanje JAK-a".

Sorodna novica Renata Zamida: "Predlog za razrešitev je popolnoma neupravičen"

Ministrstvo ji je v odgovoru potrdilo domneve o nezakonitosti, a svet JAK-a je na zaprti seji, tedaj še pod predsedovanjem Slavka Pregla, direktorici Renati Zamida izrekel zaupnico, izvedena je bila tudi inšpekcija, ki ni odkrila nepravilnosti.

Maja je nato vlada razrešila člana sveta javne agencije Staša Ravterja, ki ga je nadomestil specialist revizije Sebastjan Eržen, aktualni predsednik sveta. Na začetku junija pa je vlada razrešila še predsednika sveta JAK-a Slavka Pregla in članico sveta Vesno Horžen ter za nadomestna člana imenovala Matejo Komel Snoj in Mitjo Čandra.

Sorodna novica Po vladnem manevru JAK-a pričakovano predlaga predčasno razrešitev direktorice

Julija pa je nato svet sprejel sklep, da vladi predlaga predčasno razrešitev direktorice javne agencije Renate Zamida. Ta je tedaj v odzivu za medije povedala, da se ji zdi predlog sveta popolnoma neupravičen, saj ji očitajo nekatere nepravilnosti pri delu, ki jih je pred tem že večkrat zavrnila.

Kolektiv javne agencije za knjigo je v povezavi s predlagano razrešitvijo direktorice na predsednika vlade Janeza Janšo in druge člane vlade naslovil poziv, v katerem je izrazil nestrinjanje s predlogom in apeliral na vlado, da predlagane razrešitve ne podpre.

Kolektiv je sicer pisno podporo Renati Zamida prvič izrazil že februarja, ko je pismo podpore direktorici JAK-a napisala tudi skupina založnikov, avtorjev, prevajalcev in drugih akterjev s področja knjige.

Med 170 podpisniki pisma podpore so bili predstavniki več založb in združenj, avtorji, ilustratorji in prevajalci ter nekateri drugi akterji na področju kulture.