Pesmi Mete Kušar (1952)
Pesmi Mete Kušar (1952) "izhajajo iz radosti, pri čemer avtorica ostaja natančna pri odmerjanju bližine in spuščanju neposrednosti. Prav ta vmesnost bralstvo drži na distanci: zakaj bi verjeli, če vse to obstaja; samo prepustiti se moramo življenju, kot pravi pesnica. To je torej teksturi, ki je ne nazadnje pesem sama ali pa obratno," piše v utemeljitvi nagrade velenjica-čaša nesmrtnosti. Foto: Lirikonfest/Jurij Vižintin

Letošnji Lirikonfest poteka do četrtka, 8. junija, ko bodo na večerni Lirikonfestovi slavnostni akademiji Poetična Slovenija 2023 v velenjski Vili Bianci podelili nagrade in priznanja.

Sorodna novica Meta Kušar: Zmaj

Osrednjo nagrado festivala, imenovano velenjica – čaša nesmrtnosti, ki jo podeljujejo za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. stoletju, bo letos prejela Meta Kušar, pesnica, ki v svojih pesmih odpira različna vesolja. Kot glavna nit so to pesmi, ki dajejo hvalnico bivanju. Bogat jezik in njegovo nenehno preigravanje, natančno spajanje svetov, med občutenjem, čutenjem in refleksijami, so atributi celotnega opusa, ki je zbran v antologiji Vse od prej, (Mladinska knjiga, 2022), med drugim piše v utemeljitvi nagrade.

Še dve literarni nagradi in plaketa
V roke jezikoslovca Kozme Ahačiča gre mednarodna Pretnarjeva nagrada oziroma častni naslov ambasador slovenskega jezika za pomemben znanstvenoraziskovalni prispevek k zavedanju in razumevanju preteklosti, sedanjosti in prihodnosti slovenskega jezika. To je nagrada, ki je osrednja slovenska zahvala in mednarodno priznanje za trajnejše, večletne ali enkratne pomembne prispevke pri mednarodnem povezovanju oziroma uveljavljanju poezije, slovenske književnosti in/ali slovenskega jezika po svetu.

Samo Rugelj je letošnji prejemnik nagrade krilata želva za najboljši literarni potopis, ki mu jo je prinesla knjiga Soncu naproti (UMco, 2022). Izdaja je bila sprva napovedana kot pohodopisna knjiga o navdihujoči naravi, a je veliko več kot to, je mogoče prebrati v utemeljitvi.

Priznanje oziroma plaketo Lirikonov zlat za vrhunske festivalne prevode novejše poezije za odrasle bo tokrat prejel literarni komparativist, pesnik, književni prevajalec in urednik Gašper Malej, ki se posebej intenzivno ukvarja s prevajanjem italijanske književnosti, so še sporočili z velenjske občine.

Festival liričnega in potopisnega občutja oziroma Rezervat za poezijo Lirikonfest je tradicionalno književno srečanje z mednarodnimi gosti, ki ga od leta 2002 organizira Ustanova Velenjska knjižna fundacija (UVKF).