Ptuj bo do sobote znova pesniška prestolnica Evrope, festival pa bo potekal tudi v številnih drugih krajih, pa tudi zunaj meja Slovenije. Foto: Matej Pušnik
Ptuj bo do sobote znova pesniška prestolnica Evrope, festival pa bo potekal tudi v številnih drugih krajih, pa tudi zunaj meja Slovenije. Foto: Matej Pušnik

Na izbranih točkah mesta, povezanih s slovensko literaturo, bodo drevi nastopili mednarodni pesniki, predstavniki festivalov evropske platforme za poezijo Versopolis in perspektivna imena mlade slovenske literature. Pesniški pohod ob spremljavi dua Vivo se bo začel ob 18. uri na Prešernovem trgu, od koder bo pot skozi šest pesniških postojank vodila do vrta Lili Novy in Društva slovenskih pisateljev, kjer se bo ob 20. uri srečanje evropske poezije zaključilo z instalacijo Svetlobnih pesmi in nastopom skupine Pantaloons, so sporočili organizatorji.

Na Ptuju, ki je osrednje prizorišče festivala, se dogajanje danes začenja z otroškim programom, gostujoče pesnice in pesniki pa bodo nastopili še na Belem, kjer bodo obiskovalci lahko prisluhnili izraelski pesnici Hili Lahav, britanski pesnici Kim Moore in slovenskemu pesniku Petru Semoliču ter v Krškem, kjer bosta nastopila častni gost letošnjega festivala Petr Borkovec in pesnica Olga Stehlíková, oba iz Češke. Poleg Borkovca sta častna gosta letos še Ana Luisa Amaral in Durs Grünbein.

"Glede na to, da Ptuj tudi prek našega festivala postane evropska prestolnica poezije, smo si letos omislili srečanje festivalskih direktorjev," je za Radio Slovenija dejal gonilna sila festivala Aleš Šteger.

V sredo bo v Dominikanskem samostanu na Ptuju mednarodna konferenca ob srečanju pesniških festivalov platforme Versopolis, na kateri bodo mednarodni govorci spregovorili o trenutni situaciji evropske poezije in o tem, kako naj bi bili videti idealni pesniški festivali prihodnosti. Hkrati bodo odprli tudi interaktivni pesniški zemljevid Share a light/Deli luč, na katerem bodo svojo luč prižigali in delili ustvarjalci z vsega sveta.

Petr Borkovec je eden izmed častnih gostov letošnjega festivala. Foto: Založba Beletrina
Petr Borkovec je eden izmed častnih gostov letošnjega festivala. Foto: Založba Beletrina

Velika pesniška branja ponujajo za vsakogar nekaj

Iz pestrega četrtkovega programa omenjamo branje javnega Odprtega pisma Evropi 2021, ki ga bo na Mestni tržnici prebral nemški pesnik, esejist in prevajalec Durs Grünbein, ki prihaja na festival v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana. Branju pisma bo sledilo Veliko pesniško branje, na katerem bodo sodelovali Olga Stehlíková, Philipp Hager, Lily Michaelides, Peter Semolič, Linda Maria Baros in Claudio Pozzani.

Na petkovem Velikem pesniškem branju bodo sodelovali Efe Duyan, Dejan Aleksić, Kim Moore, Feri Lainšček, Ana Luísa Amaral (videobranje) in Durs Grünbein, na sobotnem pa Maja Vidmar, Dennis Maloney, Josep Pedrals, Hilà Lahav in Petr Borkovec.

Pesniške dogodke spremljajo tudi koncerti (Katalena, Monika Lakatos-Romanimo, Hauptman, Daniel Marinič, Silence), gledališke, plesne in filmske predstave in pogovori.