Ko so drugi bralci izzvali njegovo mnenje, je Rushdie odklonil, da bi svoje ocene kakor koli zagovarjal ali opravičeval, za svoje neprevidno dejanje pa
Ko so drugi bralci izzvali njegovo mnenje, je Rushdie odklonil, da bi svoje ocene kakor koli zagovarjal ali opravičeval, za svoje neprevidno dejanje pa "okrivil" nepoznavanje družabnih medijev. Prepričan je bil, da gre za zasebno ocenjevanje, namenjeno temu, da stran prepozna želje uporabnika in mu nato v branje priporoča temu prilagojene knjižne naslove. Foto: EPA

Pisatelj, ki je tudi sam navajen na ostre in brezpogojne, pa tudi zelo osebne literarne kritike, je nenamerno zanetil burno reakcijo na spletu, ko je na priljubljenem forumu za ocenjevanje knjig Goodreads odkrito in neolepšano ocenjeval knjige in med drugim slabo ocenil dela nekaterih avtorjev, ki se uvrščajo med najboljša dela literarnega sveta.
Raziskoval in eksperimentiral na spletni strani, ki je še ne pozna
Ko so drugi bralci izzvali njegovo mnenje, je Rushdie odklonil, da bi svoje ocene kakor koli zagovarjal ali opravičeval, za svoje neprevidno dejanje pa "okrivil" nepoznavanje družbenih medijev. "Včasih sem tako neroden v tem novem svetu družbenih medijev," je zapisal v odgovor na burne odzive. Prepričan je bil, da gre za zasebno ocenjevanje, namenjeno temu, da stran prepozna želje uporabnika in mu nato v branje priporoča temu prilagojene knjižne naslove. "Izkazalo se je, da so podatki javni. Neumno od mene." Hkrati dodaja: "Torej, ne maram del Kingsleyja Amisa, tako je. Glede tega mi ni treba nič razlagati ali se opravičevati. To je dovoljeno."
Dodal je še, da je "samo eksperimentiral", kaj vse spletna stran omogoča, in dodal, naj teh ocen javnost ne jemlje resno.
In ocene?
Z eno zvezdico je tako nagradil na primer roman Lucky Jim Kingsleyja Amisa, romanu Ne ubijaj slavca Harper Lee, ki velja za enega najboljših romanov vseh časov, pa dal le tri zvezdice. Prav tako tri zvezdice si je za svoj roman iz leta 1984 Money "zaslužil" Kingsleyjev sin in Rushdiejev prijatelj Martin Amis.
S petimi zvezdicami je med drugim ocenil Dog Soldiers Roberta Stona, The Golden Bowl Henrya Jamesa in klasike, kot so Veliki Gatsby F. Scotta Fitzgeralda ter Prgišče v prahu Evelyn Waugh. Prav tako je s petico ocenil roman A House for Mr Biswas Nobelovega nagrajenca za književnost iz leta 2001 V. S. Naipaula, s katerim sta ujeta v dolgotrajno sovraštvo. Naipaul je nekoč izjavil, da nima časa brati Rushdiejevih del in da je fatva nad pisateljem zaradi skrunitve islama v knjigi Satanski stihi "ekstremna oblika literarne kritike."