Pisatelj se je po izreku fatve več let skrival. V zadnjih letih pa se je kljub številnim grožnjam gibal svobodno. Foto: Reuters
Pisatelj se je po izreku fatve več let skrival. V zadnjih letih pa se je kljub številnim grožnjam gibal svobodno. Foto: Reuters

Rushdie bo svojo novo avtobiografijo naslovil Nož: Razmisleki po poskusu umora (Knife: Meditations After an Attempted Murder), izšla pa bo 16. aprila 2024.

"Zame je bilo nujno, da napišem to knjigo: na ta način sem prevzel nadzor nad tem, kar se mi je zgodilo, in na nasilje odgovoril z umetnostjo," je v izjavo za javnost, ki jo je objavila njegova založba, zapisal Rushdie. Pisatelj se je od lanskega leta le redko pojavil v javnosti. Maja so mu v okviru britanskih knjižnih nagrad podelili nagrado "svobode objavljanja".

Po napadu z nožem, ki se je zgodil avgusta lani med Rushdiejevim nastopom v New Yorku, je pisatelj izgubil oko, eno roko pa ima popolnoma hromo. Njegov napadalec, šiitski musliman in ameriški državljan iz New Jerseya, se je na obtožnico – poskus umora in napad – izrekel za nedolžnega.

To bo že druga knjiga po napadu
Samo šest mesecev po napadu je v Indiji rojeni pisatelj izdal tudi svoj najnovejši roman, Victory City, ki ga je dokončeval v obdobju pred napadom.

Salman Rushdie za kontroverzno osebnost velja od leta 1988 naprej, ko je izšel njegov četrti roman Satanski stihi; knjiga je bila v številnih državah z večinsko muslimansko populacijo prepovedana, posamezni odlomki pa so obveljali za bogokletne – predvsem naslov sam; nanaša se namreč na verze, ki naj bi bili domnevno vrinjeni v zgodnjo različico Korana in pozneje izbrisani.

Ko je ajatola Homeini nad njim razglasil fatvo, ki muslimanom narekuje, naj ga poskušajo ubiti, se je Rushdie umaknil iz javnosti. V poznih devetdesetih se je nova, reformam naklonjena iranska vlada od fatve ogradila, a ta ni bila nikoli uradno umaknjena in več milijonov vredna nagrada na pisateljevo glavo je samo še rasla. Homeinijev naslednik, ajatola Hamenej, je nekoč izjavil, da je fatva nad Rushdiejem "nepreklicna".