Dejstvo, da je letos na seznamu več avtorjev kot avtoric, je predsednica žirije Esi Edugyan komentirala z besedami, da je odločala
Dejstvo, da je letos na seznamu več avtorjev kot avtoric, je predsednica žirije Esi Edugyan komentirala z besedami, da je odločala "moč in kvaliteta dela". Član žirije Robert Webb se je ob tem pošalil: "Koncentrirali smo se na delo samo in ne na to, ali je avtorju ime Paul ali ne." Tako je namreč ime kar polovici avtorjev ožjega izbora. Foto: thebookerprizes.com

Kot je povedala predsednica ocenjevalne komisije, romanopiska Esi Edugyan, izbrani romani "ponujajo celotno paleto človeških izkušenj", ki "nas ne popeljejo le izven realnosti, temveč tudi izven običajnega jezika vsakdana". Končni seznam sestavljajo avtorji iz ZDA, Irske, Kenije in Kanade. Vsi nominiranci so v ožjem izboru za bookerja prvič.

Jagodni izbor romanov v angleščini torej sestavljajo:

Western Lane, avtorica: Chetna Maroo (Združeno kraljestvo)
Prophet Song, avtor: Paul Lynch (Irska)
The Bee Sting, avtor: Paul Murray (Irska)
Study for Obedience, avtorica: Sarah Bernstein (Kanada)
If I Survive You, avtor: Jonathan Escoffery (ZDA)
This Other Eden, avtor: Paul Harding (ZDA)

Sorodna novica Znanih 13 del, ki se potegujejo za Bookerjevo nagrado

S knjigo The Bee Sting je nominiran irski avtor Paul Murray, ki v svoji tragikomični sagi preizprašuje vlogo usode v mukah posamične družine. Predsednica žirije je najdaljši roman na seznamu opisala kot "duhovit, žalosten in iskren," njegove junake pa za "nepozabne".

Debitantski roman Western Lane pisateljice iz Kenije Chetne Maroo je pripoved o žalosti in sestrstvu, ki popisuje življenjsko zgodbo najstnice. "Hipnotični" roman odpira razmislek o tem, kako "lahko po tragediji v družini odmeva tišina".

Na seznamu za bookerja se je prvič znašel tudi irski romanopisec Paul Lynch s svojim distopičnim delom Prophet Song, postavljenim v Dublin v čas, ko Irska zapade v tiranijo. Roman opozarja na "nestabilnost demokratičnega ideala," ocenjuje žirija.

Strokovna žirija je izbrala tudi dva ameriška avtorja: pisatelj Jonathan Escoffery v knjigi If I Survive You opisuje jamajško družino in njeno kaotično novo življenje v Miamiju, medtem ko Paul Harding v romanu This Other Eden, ki so ga navdihnili zgodovinski dogodki, pripoveduje zgodbo o Apple Islandu, enklavi ob obali ZDA, kamor prihajajo neprilagojeni v družbi in si gradijo nov dom. Harding je leta 2010 za roman Tinkers prejel Pulitzerjevo nagrado.

Klavzura, na kateri so žirantje odločali, katere od 13 romanov bodo spustili v končno šesterico, je trajala štiri ure in pol.Foto: thebookerprizes.com
Klavzura, na kateri so žirantje odločali, katere od 13 romanov bodo spustili v končno šesterico, je trajala štiri ure in pol.Foto: thebookerprizes.com
Sorodna novica Z bookerjem nagradili s črnim humorjem prežeti "posmrtni noir" Šehana Karunatilake iz Šrilanke

Kanada je na seznamu nominirancev za bookerja zastopana z delom Study for Obedience Sarah Bernstein. Njen roman s pomočjo nezanesljive pripovedovalke raziskuje teme predsodkov in krivde: spremljamo zgodbo mlade ženske, ki potuje na sever, kjer bo pomočnica v hiši svojega brata. Knjiga je "ostra kritika demonizacije Drugega," pravi žirija.

Nominirane romane je izbrala petčlanska žirija, v kateri so bili poleg predsedujoče Esi Edugyan še igralka in pisateljica Adjoa Andoh, pesnica Mary Jean Chan, profesor angleškega jezika na Univerzi Columbia James Shapiro ter igralec in komik Robert Webb.

Dobitnika bodo razglasili 26. novembra v Londonu. Nagrada je vredna 50.000 funtov (59.000 evrov). Vsak od avtorjev v ožjem izboru prejme 2500 funtov.

Literarna nagrada booker je odprta za leposlovna dela pisateljev vseh narodnosti, ki so bila napisana v angleščini in so v zadnjem letu izšla v Združenem kraljestvu ali na Irskem.

Lani je bookerja prejel šrilanški pisatelj Shehan Karunatilaka za roman The Seven Moons Of Maali Almeida, katerega dogajanje je postavljeno na Šrilanko v zgodnja 90. leta v čas državljanske vojne.