Foto: thebookerprizes.com
Foto: thebookerprizes.com

Širši seznam letošnjih nominirancev sestavljajo:

Tan Twan Eng: The House of Doors;
Paul Murray: The Bee Sting;
Chetna Maroo: Western Lane;
Martin MacInnes: In Ascension;
Paul Lynch: Prophet Song;
Viktoria Lloyd-Barlow: All the Little Bird-Hearts;
Siân Hughes: Pearl;
Paul Harding: This Other Eden;
Elaine Feeney: How to Build a Boat;
Jonathan Escoffery: If I Survive You;
Sarah Bernstein: Study for Obedience;
Sebastian Barry: Old God’s Time;
Ayobami Adebayo: A Spell of Good Things.

Letošnjo žirijo sestavljajo pisateljica Esi Edugyan, ki je tudi predsednica žirije, igralka, pisateljica in režiserka Adjoa Andoh, pesnica, predavateljica, urednica in kritičarka Mary Jean Chan, profesor James Shapiro ter igralec in pisec Robert Webb.

Med 13 nominiranci so štirje knjižni prvenci, še šest avtorjev pa je prvič nominiranih za nagrado, trije, Sebastian Barry, Tan Twan Eng in Paul Murray, pa so bili skupaj za Bookerjevo nagrado doslej nominirani že sedemkrat.

Kot poroča Guardian, je med nominiranci tretjina irskih pisateljev, skupno jih je bilo doslej 37, s čimer se Irska uvršča na sam vrh lestvice z največ nominiranci glede na število prebivalcev.

"V zadnjih sedmih mesecih smo prebrali 163 romanov in v tem času so se nam odprli celi svetovi. Premikali smo se od dogajanja v zgodnjem 20. stoletja v Mainu in Penangu do živahnih ulic Lagosa, londonskih igrišč za skvoš do najtemnejših globin Atlantika, pa do distopične Irske, kjer grozljiva izguba pravic prihaja kot težko opozorilo," je dejala predsedujoča žiriji Edugyan.

Ožji seznam nominirancev bo znan 21. septembra, zmagovalec pa 26. novembra.

Zmagovalec bo prejel finančno nagrado 58.000 evrov (50.000 funtov), medtem ko bodo avtorji, ki bodo na ožjem seznamu, prejeli po 2900 evrov (2500 funtov) in posebno izdajo njihove knjige.

Lani je nagrado booker prejel šrilanški pisatelj Shehan Karunatilaka za roman Sedem lun Maalija Almeide (The Seven Moons of Maali Almeida).

Za nagrado booker se lahko potegujejo dela, ki so napisana v angleščini in izdana v Združenem kraljestvu ali na Irskem.