"V dneh, ko se sprašujemo, kakšna bo podoba sveta potem, odpirajmo knjige," sejmu na pot sporoča Valentina Smej Novak iz Založbe Vida. Foto: Mesto literature

Javna agencija za knjigo in pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki pripravljata spletni knjižni sejem na strani mestoliterature.si: od četrtka do nedelje se kar 50 založb predstavlja z virtualnimi stojnicami.

K preživetju slovenske knjige lahko pripomorete
"Ni samoumevno, da imamo knjige,"
je sporočilo, ki bi ga radi posredovali pri Jaku. Domače avtorje, založbe, prevajalce, urednike, lektorje, ilustratorje in druge ustvarjalce, ki so zaslužni, da dobre knjige tudi v trenutnih okoliščinah lahko beremo, pa najlažje podpremo prav z nakupom knjig. Zato ob svetovnem dnevu knjige pozivajo tudi k nakupu knjig, vsaj ene.

Virtualna stojnica vsake posamezne sodelujoče založbe ponuja videopozdrav urednika ali kakega drugega predstavnika založbe, katalog njenih knjižnih izdaj s sejemskimi popusti ter povezavo do spletne knjigarne. Vse založbe se zavezujejo k hitri in varni distribuciji naročenih knjig.

V tem tednu bodo spletne knjižne dogodke ter spletni sejem knjig ponudili tudi v okviru Noči knjige, Slovenskih dnevov knjige v Mariboru ter spletnega sejma Knjige n@ recept v organizaciji knjigarne Azil.

Glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov je ob napovedi Sejma s kavča povedal: "V teh dneh, ko se še kako zavedamo vrednosti javnega zdravja in drugih javnih dobrin, najbrž ni odveč spomniti, da so knjige oboje." Marsikomu v teh dneh knjige tudi preganjajo samoto, dolgčas in tesnobo, dodaja. "Pravzaprav morda še nikoli ni bilo tako pomembno, kot je danes, da imamo knjigo na domači knjižni polici. In ker slovenski založniki skrbimo, da je ta knjiga res dobra, se ni bati, da bi ji rok trajanja kadar koli potekel," je sklenil.

Vsak človek na tem svetu bi moral imeti vodo, kruh, odejo in knjigo.

Mateja Sužnik, Založba Zala

Glavna urednica založbe VigeVageKnjige Anja Golob pravi, da se z veseljem udeležujejo obeh spletnih knjižnih sejmov, za katera upa, da ju bodo za svoja vzeli tudi bralke in bralci. "Z nakupom vsake knjige v teh res zagamanih časih namreč hkrati tudi aktivno podprejo slovensko založništvo ter pokažejo, da jim je mar za preživetje slovenske knjige," je zapisala.

Sorodna novica Knjige so poražene. Zmagale so uteži za domači fitnes.

Da bomo lažje razumeli čas, ki prihaja potem
Na Založbi /*cf. so zapisali, da so "z nekaj tehnične domišljije, veliko entuziazma in ljubezni do knjig" ob svetovnem dnevu knjige svojo knjižno stojnico prestavili v virtualni prostor, v njem pa v(r)ednost, izbira in moč njihovih družboslovnih in humanističnih knjig ostajajo nespremenjene. Celo več: v tem izrednem času je njihova literatura dobila poprej neslutene nove pomene. Mnoge dragocene družbenokritične in teoretske knjige nam omogočajo razumevanje našega "izjemnega stanja", pa tudi časa, ki šele prihaja."

Letos je brskanje med knjigami na stojnicah zamenjal Sejem s kavča. Foto: BoBo
Letos je brskanje med knjigami na stojnicah zamenjal Sejem s kavča. Foto: BoBo

Založnica Valentina Smej Novak (Založba Vida) pa je zapisala, da se založniki z veseljem odzivajo na takšne pobude, ki so v teh dneh še posebej dragocene; ne samo s pragmatičnega vidika, ampak tudi simbolnega, saj pričajo o pravi naravi knjig: knjige se ne dajo zlahka. Dodala je, da se vsi, ki delajo s knjigami, zavedajo, da knjige do bralcev ne prihajajo po tonah v zabojnikih, ampak ena po ena, zato je v teh dneh pomembna vztrajnost z majhnimi koraki.