Na sliki je izvirnik najstarejše (in verjetno prve) antologijske zbirke Shakespearove poezije, ki jo trenutno hrani dražbena hiša Sotheby's v New Yorku. Foto: Reuters
Na sliki je izvirnik najstarejše (in verjetno prve) antologijske zbirke Shakespearove poezije, ki jo trenutno hrani dražbena hiša Sotheby's v New Yorku. Foto: Reuters
Računalniški entuziast
Kadar zagrabi računalniška mrzlica, je treba igrati. Pa čeprav se sproti še česa naučiš ... Foto: EPA


Večina otrok, katerim starši tega ne preprečijo, preživlja ure in ure pred računalniškimi ekrani, najraje v družbi bolj ali manj nasilnih iger. Umne glave univerze v Guelphu (Ontario) so zato sklenile, da jih bodo tam "počakali" z odmerkom višje izobrazbe: na trg so poslali računalniško igrico Speare, v kateri je glavni junak, ugotovili ste, William Shakespeare osebno.

Banalizacija umetnosti ali prilagoditev novim časom?
Če igralec hoče biti uspešen v lovu na ukraden rokopis tragedije Romeo in Julija, si mora, poleg tega, da "eliminira" razne vesoljske ladje in druge sovražnike, zapomniti tudi celo vrsto citatov iz drame in biografskih podatkov o njenem avtorju. "Radi bi čim bolje izkoristili čas, ki ga otroci prebijejo pred računalnikom," je o igrici povedal eden izmed njenih oblikovalcev, univerzitetni profesor Daniel Fischlin. Kaj pa obtožba, da tak način trivializira umetnost in sam proces učenja? "Za zdaj nisem videl še nobenega drugega načina, kako pripraviti sedemletnike do tega, da recitirajo Shakespeara."

Za spreobrnjence ...
Igrico Speare so po dveh letih izpopolnjevanja na trg poslali 23. aprila, na obletnico Shakespearjeve smrti (in rojstva); še pred tem so jo testirali na več kot 100 šestošolčkih. V igro so vstavili tudi povezavo na spletno stran Canadian Adaptations of Shakespeare (Kanadske adaptacije Shakespearja), kjer učitelji lahko najdejo učne načrte, intervjuje in e-knjige v zvezi z opusom velikega barda.

A. J.