Poezija in ilustracije bodo na ogled od 10. do 19. novembra na plakatnih mestih mariborskega komunalnega podjetja Snaga, med drugim na Trgu svobode, Trgu revolucije, Titovi cesti, Slomškovem trgu, podhodu pri Slaviji, Glavnem trgu, Tržaški cesti in pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače.

Verzi Davida Bedrača, in ilustracija Slađane Matić Trstenjak. : MKC Maribor
Verzi Davida Bedrača, in ilustracija Slađane Matić Trstenjak. : MKC Maribor

S svojimi verzi se bodo tokrat predstavili David Bedrač, Helena Zemljič, Borut Gombač, Matic Ačko in Tonja Jelen, ilustracije pa bodo prispevali Slađana Matić Trstenjak, Lucija Stramec, Vita Kolar, Darka Erdelji in Jernej Gračner.

Selektor poezije in avtor projekta je knjižni urednik Nino Flisar, kot likovna selektorica pa se je letos pridružila umetnostna zgodovinarka, profesorica in kuratorka Petra Čeh.

Združitev dveh najpomembnejših plakatnih sestavin
"Gre za interakcijo besede in podobe, za sodelovanje besednih in likovnih umetnikov, za simbiozo poezije in ilustracije," je sporočil Flisar in dodal, da je bil letošnji koncept "zastavljen tako, da so pesniki na podlagi ilustracij napisali svoje pesmi, in obratno, likovni umetniki na podlagi pesmi naredili ilustracije. Tako smo združili dve najpomembnejši plakatni sestavini, besedno in vizualno izraznost."

"Besedilo in podoba stopata z roko v roki in plemenitita estetsko podobo mariborskih ulic. Ideja o sodelovanju se je porodila v kriznem obdobju letos spomladi, predvsem v želji po plodnem udejstvovanju raznolikih profilov umetnikov, ki so izgubljali naročila, kupce, možnost razstav, objav, izdaj ... Nikakor pa ne bralcev in gledalcev! Sodelovanje je v teh časih še kako pomembno simbolno dejanje," je dodala Petra Čeh.

Umetniški dogodek, ki lahko zaživi kljub epidemiji
V Mladinskem kulturnem centru (MKC) Maribor so poudarili, da je letošnja plakatna akcija Poezija na mestnih ulicah eden redkih umetniških dogodkov, ki bo kljub epidemiji novega koronavirusa potekal povsem nemoteno.

Kljub temu pa je dano stanje vplivalo na izbor sodelujočih ustvarjalcev. Organizatorji so se namreč odločili, da prednostno vključijo lokalne avtorje s statusom samostojnih delavk in delavcev v kulturi ali tistih, ki so bili primorani ukiniti svoj dosedanji status zaradi trenutnih razmer. Pozornost so namenili tudi tistim, ki so morda nekoliko spregledani, a nosijo izjemen potencial.