Znaki Triglava. Foto: DobraVaga
Znaki Triglava. Foto: DobraVaga

"Kar naenkrat sem povsod videl ta znak," je pojasnil. Začel jih je zbirati v mapo in ko je ugotovil, da se jih je nabralo več kot 400, se je odločil za projekt, ki je zdaj izšel v knjižni obliki.

Predstavitev knjige Arhiv Triglav pod okriljem galerije DobraVaga in Kina Šiška bo potekala nocoj zvečer prek spleta.

Od športnih zvez in aktivističnih gibanj do gostiln

V njej je oblikovalec Emil Kozole zbral in predstavil več kot 300 znakov, ki simbolizirajo Triglav. Po njegovih besedah simbol Triglava deluje zelo neideološko, čeprav se za njim skriva veliko ideologije.

Foto: Matter
Foto: Matter

Poleg znakov Triglava, ki so bili ustvarjeni kot vizualna reprezentacija vsega mogočega, od športnih zvez in aktivističnih gibanj do gostiln, sestavin za sladoled in celo satelitov, je Kozole v knjigo vključil tudi tri članke.

Uvodnega je prispeval sam, k sodelovanju pa je povabil še Denisa Adanalića in Nejca Praha, v delo pa je vpletel tudi navedke iz strokovnih besedil avtorjev, kot so Mitja Velikonja, Ana Kučan in Boštjan Šaver, ter delčke skladb Murata & Josa.

Na vprašanje, ali je imel težave s pridobivanjem avtorskih pravic za objave znakov v svoji knjigi, umetnik pravi, da se je o tem posvetoval s pravnikom. Z vsemi je želel navezati stik, nihče ni zavrnil njegove prošnje, nekaj organizacij oziroma lastnikov pa ne obstaja več, je pojasnil.

Današnja predstavitev knjige bo zaradi zaostrenih epidemioloških ukrepov potekala v spletni obliki. Poleg knjige, ki bo na ogled v virtualni obliki, si bo mogoče ogledati tudi podcast Bring to Front, ki ga je Kozole posnel z Adanalićem.

Sorodna novica 230 let od prvega vzpona na Triglav

Triglav je umeščen v državni grb in prek grba v državno zastavo in s tem predstavlja najmočnejši nacionalni simbol Slovenije. Triglav se prvič pojavi na zemljevidu leta 1744, prvo slikovno upodobitev pa dobi leta 1778. Kot simbol slovenstva je Triglav postal po tem, ko je duhovnik Jakob Aljaž iz domoljubnih vzgibov leta 1895 za en goldinar kupil vrh (špico) Triglava in tam postavil stolp. Prvič ga je kot simbol Slovencev upodobil arhitekt Jože Plečnik, leta 1941 pa se je pojavi kot simbol OF-a.