Berejo Maja Sever, Timon Šturbej in Nina Valič. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Berejo Maja Sever, Timon Šturbej in Nina Valič. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

SNG Drama Ljubljana v okviru brezplačno dostopne programske platforme Dramina knjižnica v sezoni 2021/22 nadaljuje s predstavljanjem akustičnih posnetkov izbrane slovenske kratke proze 19. stoletja v interpretaciji članic in članov igralskega ansambla, so sporočili iz SNG-ja Drame Ljubljana. Konec minulega leta je izšla prva zvočna kompozicija, posvečena Josipu Jurčiču. Še vedno pa so dostopni tudi posnetki pesniških zbirk štirih predstavnikov slovenske moderne: Josipa Murna – Aleksandrova, Dragotina Ketteja, Ivana Cankarja in Otona Župančiča v interpretaciji igralk in igralcev ansambla SNG Drama Ljubljana.

Uvod v novo zvočno kompozicijo Med gorami sestavljajo kratki odlomki razmišljanj Marje Boršnik, Ivana Prijatelja, Brede Pogorolec in Ivana Tavčarja o slikah iz Loškega pogorja. Sledijo jim tri zgodbe: Kalan (1878), Miha Kovarjev (1880) in Šarevčeva sliva (1887), ki so vsaka zase slogovna in tematska celota in hkrati prerez celotnega opusa Tavčarjevih kratkih povesti, opisujejo v ljubljanski Drami.

Za izbor gradiva in oblikovanje govorne podobe je poskrbela vodja in urednica Dramine knjižnice Tatjana Stanič, ki je o posnetku zapisala: "Tudi tokrat začenjamo z uvodom, ki povzema bistvene in zanimive poteze avtorskih pisav. Do zdaj smo iskali zgodovinske zapise sodobnikov, ker smo želeli približati percepcijo prvih bralcev posamičnih avtorjev in njihove odzive na novo literarno izkušnjo. Pri Ivanu Tavčarju pa smo izbrali širši razpon zapisov, ki ponujajo uvid v razmisleke o tem zanimivem pisatelju od njegovega časa do danes, pa še avtorjevo refleksijo o lastnem ustvarjanju."

Besedila so prebrali in interpretirali igralci Maja Sever, Timon Šturbej in Nina Valič. Snemalca sta bila Sebastian Chandler in Srečko Bajda, ki je bil tudi montažer posnetkov. Organizacijo projekta je vodila gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj. Letošnji program Dramine knjižnice bo ob koncu sezone zaokrožila zvočna kompozicija kratkih zgodb Frana Saleškega Finžgarja.