Foto: MKC Maribor
Foto: MKC Maribor
Sorodna novica Nagrada Vasje Cerarja prevajalki Nadi Grošelj, botri 'muminknjig'

"Programski odbor festivala je izbrani moto navezal na skrb vzbujajoči upad bralne kulture v zadnjem desetletju, zlasti pri mladih. Zato smo si kot eno programskih izhodišč zastavili ponovno preizpraševanje vpliva elektronskega branja na besedilno zavest predvsem mladih," je pred začetkom prireditve pojasnila koordinatorica programa Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra Maribor.

"Kot vedno bomo s polno paro z dogodki ter vsebinami promovirali branje dobrih knjig, z mislijo in prepričanostjo, da svetovi, ki jih ustvarjajo dobre knjige, preobražajo in poglabljajo naše celostno bivanje," je dodala.

Festival nagrajuje najboljše prevode za mlade
Spremljevalni program se je začel že v četrtek zvečer s pesniškim dogodkom v Literarni hiši Maribor in se nadaljuje danes s pripovedovalnim večerom pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM). Tam je bilo tudi uradno odprtje festivala z razglasitvijo letošnje prejemnice nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod na področju mladinske književnosti. To je postala Nada Grošelj s prevodom knjige November v Mumindolu finske pisateljice Tove Jansson. Nominirane so bile še Diana Pungeršič s prevodom knjige Zatipk in Flek čeških avtorjev Tomaša Končinskyja in Barbore Klarove ter Mateja Seliškar Kenda s prevodom knjige Lučka nizozemske pisateljice Annet Schaap.

Slavko Pregl (1945) je mladinski pisatelj, basnopisec, založnik in urednik. Do zdaj je objavil približno 50 knjig in sodi med klasike sodobne slovenske mladinske in otroške književnosti. Bil je predsednik društva Bralna značka, predsednik Društva slovenskih pisateljev in prvi direktor Javne agencije za knjigo. Foto: BoBo
Slavko Pregl (1945) je mladinski pisatelj, basnopisec, založnik in urednik. Do zdaj je objavil približno 50 knjig in sodi med klasike sodobne slovenske mladinske in otroške književnosti. Bil je predsednik društva Bralna značka, predsednik Društva slovenskih pisateljev in prvi direktor Javne agencije za knjigo. Foto: BoBo
Nagradni literarni natečaj Ali govoriš emojščino?, namenjen mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam do 30. leta, je letos potekal že osmič. Tekmovalci morajo v besede
Nagradni literarni natečaj Ali govoriš emojščino?, namenjen mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam do 30. leta, je letos potekal že osmič. Tekmovalci morajo v besede "presesti" pesem, ki jo vidite na fotografiji. Na natečaj je prispelo kar 48 prevodov, najboljše štiri pa so napisale Neža Cerinšek, Patricia Županovič, Doroteja Drevenšek in Mia Lebar. Foto: MKC Maribor

Na obiskovalce čaka tudi knjižni sejem na Grajskem trgu, na katerem bo svojo ponudbo predstavilo 25 založb, na odru pa bodo potekali različni dogodki, kot je srednješolski literarno-glasbeni maraton.

Zvečer se bo dogajanje preselilo v atrij Vetrinjskega dvora, kjer bo med drugim veliko pesniško branje z Ano Pepelnik, Stanko Hrastelj, Janezom Ramovšom, Milanom Jesihom in Petrom Svetino ter veliko prozno branje, na katerem bodo nastopili Boštjan Videmšek, Dijana Matković, Jernej Dirnbek in Avgust Demšar. Na Literarni postaji Mariborske knjižnice bo gostoval Slavko Pregl ter na literarnem večeru LGBTQ+ Nataša Velikonja.

Skupno se bo do sobote v Mariboru zvrstilo okoli 80 dogodkov, med njimi predstavitve knjig, razstave in performansi. "Program vsebuje zelo raznovrstne vsebine. Zagotovo bo vsak našel nekaj, kar ga bo nagovorilo," obljublja Petra Kolmančič.

Predtakt že v aprilu, zares se začenja danes
Prve festivalske dejavnosti so stekle že aprila ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, medtem ko glavnina dogajanja zadnjih nekaj let poteka na začetku poletja.

Emojiji in oblečene knjige
Na festivalu bodo med drugim razglasili zmagovalno pesem natečaja Ali govoriš emojščino? ter v sodelovanju s festivalom Pranger postavili na ogled ulično razstavo oblečenih knjig, ki so delo dijakov Šolskega centra Rogaška Slatina.

Čez dva tedna bo knjižna meka v Ljubljani
Moči so združili tudi z Društvom slovenskih pisateljev, ki med 15. in 18. junijem prireja 28. Slovenske dneve knjige. V Mariboru se bo ustavilo vozilo s knjigami, s katerim bodo obiskovali otroke v različnih krajih, v atriju Vetrinjskega dvora pa bodo postavili Pesmomat. "Slovenske dneve knjige smo letos zastavili pod sloganom Na poti v deželo čudes, ker razmišljamo, da današnji svet v spreminjanju potrebuje več vere v čudeže. To je tisto, kar nam lahko dajo knjige," je pojasnila Luna J. Šribar iz omenjenega društva.