Številni Palestinci po izteku roka za evakuacijo zapuščajo severni del Gaze in se premikajo proti jugu enklave. Foto: EPA
Številni Palestinci po izteku roka za evakuacijo zapuščajo severni del Gaze in se premikajo proti jugu enklave. Foto: EPA
Sorodna novica Izrael: "Palestinci se lahko varno premikajo po dveh cestah." Bodo odprli mejni prehod Rafa?

"Tako neodgovorne izjave ne služijo v čast državi, ki bo kmalu članica Varnostnega sveta Združenih narodov," so še zapisali pri Slovenskem PEN-u in izrazili bojazen, da se bo "pobijanje nedolžnih civilistov, ki ga je zagrešil teroristični napad Hamasa, nadaljevalo in stopnjevalo, če bo Izrael uresničil grožnjo o kazenskem pohodu zoper Gazo, kjer sta na ozemlju, velikem kot Ljubljana, do skrajne gostote nagnetena in – morda brezizhodno – ujeta dva milijona Palestincev, med njimi v veliki večini nedolžni civilisti".

Slovenski PEN se prav tako ne strinja z javno izjavo Gibanja za osvoboditev Palestine, ki jo je sopodpisalo tudi 42 slovenskih organizacij, v kateri "niti z besedico ni omenjena zločinska narava Hamasovega napada na Izrael, ki je sprožil sedanjo nevarno krizo".

"Je čas vojne in je čas miru, piše v Bibliji. Zdaj je čas, skrajni čas za ponovno vzpostavitev miru," je v javnem pismu še pozval Slovenski PEN. Pismo sta podpisala podpredsednik Mednarodnega PEN-a Boris A. Novak ter Upravni odbor Slovenskega PEN-a in predsednica Tanja Tuma.

Teden dni zaostrovanja
Konflikt na Bližnjem vzhodu se je zaostril pred tednom dni, ko so pripadniki palestinskega gibanja Hamas napadli Izrael – v napadih je na izraelski strani umrlo več kot 1300 ljudi, v izraelskem odgovoru s silovitim bombardiranjem Gaze pa je bilo doslej ubitih več kot 1900 ljudi.

Izraelska vojska naj bi se tudi pripravljala na kopensko ofenzivo na območje Gaze, oskrbo območja z vodo, hrano, elektriko, gorivom in humanitarno pomočjo pa pogojuje z izpustitvijo talcev, ki jih je zajel Hamas. Ob pričakovani kopenski ofenzivi je izraelska vojska tudi pozvala k umiku prebivalcev severnega dela Gaze.

Na meji z Gazo je Izrael v zadnjih dneh že postrojil več deset tisoč vojakov, vključno s približno 300.000 rezervisti.