Pesmomat omogoča, da si uporabnik izbrano pesem s QR-kodo prenese na pametni telefon. Foto: TV SLO/zajem zaslona
Pesmomat omogoča, da si uporabnik izbrano pesem s QR-kodo prenese na pametni telefon. Foto: TV SLO/zajem zaslona

Na slovenskem pesmomatu, ki je "stalno nastanjen" na vrtu Društva slovenskih pisateljev (DSP), je na voljo približno 200 pesmi več kot 50 slovenskih pesnic in pesnikov, seznam pa se dopolnjuje. Poetična mašina, kot so ga poimenovali ustvarjalci, ponuja tako poezijo za odrasle kot otroško poezijo.

Dionizični lik Pero Srce
Pero Srce je pravzaprav karnevalski lik. Ustanoviteljem kolektiva Iti Weber, Martinu Mikoliču in Vidu Karlovšku se je ideja zanj porodila med sestavljanjem legokock. Tako s sestavljanjem kock kot s pisanjem poezije in ustvarjanjem karnevalskega lika Pera Srca ustvarjajo vzporedni svet. Domišljiji puščajo prosto pot, pot do višjih idej, hkrati pa se povezujejo ljudje in ideje.

S pesmomatom se na gostovanje v Trst odpravljajo Martin Mikolič, Igor Divjak in Luna J. Šribar. Foto: DSP
S pesmomatom se na gostovanje v Trst odpravljajo Martin Mikolič, Igor Divjak in Luna J. Šribar. Foto: DSP

"Naša ideja je, da bi poezijo prinesli na ulico med nič hudega sluteče mimoidoče. Zato smo začeli koncipirati lik, ki ni tradicionalen pesnik, ki bi nastopal le na literarnih večerih in uradnih srečanjih, ampak je karnevalski pesnik, ki hodi po ulicah in bere svojo poezijo. Je dionizični lik," je povedal Mikolič. Dodal je, da se mu sodelovanje s pesmomatom zdi koristno, saj želijo poezijo pošiljati v svet na različne načine: z govorjenjem, performansom, računalniškim glasom, tiskanjem na papir …

Izkupiček namenjen avtorskim honorarjem
Pesmomat so idejno zasnovali urednik DSP-jevega portala Vrabec Anarhist Igor Divjak, pisateljica in antropologinja Luna J. Šribar, kreativna direktorica in arhitektka Katja Petrin Dornik ter slikarka Mojca Fo. Mojca Fo je poskrbela za zunanjost avtomata, ki so jo nato ustvarili v delavnici mojstra Josa – Jožeta Zajca. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko so poskrbeli za delovanje pesmomata, "njegovo srce" je sprogramiral študent Luka Galjot pod mentorstvom profesorjev Boruta Batagelja in Franca Soline.

Denar, zbran v prvem letu delovanja prototipa, bodo namenili za avtorske honorarje pesnikom in pesnicam ter za delovanje portala Vrabec Anarhist.