Mary Oliver (1935‒2019). Foto: AP
Mary Oliver (1935‒2019). Foto: AP
Pri Mladinski knjigi so leta 2015 izšle njene izbrane pesmi pod naslovom Zakaj se zbujam zgodaj v prevodu Tanje Ahlin. Foto: Mladinska knjiga
Pri Mladinski knjigi so leta 2015 izšle njene izbrane pesmi pod naslovom Zakaj se zbujam zgodaj v prevodu Tanje Ahlin. Foto: Mladinska knjiga

Mary Oliver je napisala več kot 15 knjig poezije in zbirk esejev, za pesniško zbirko American Primitive pa je leta 1984 prejela Pulitzerjevo nagrado.

Mladinska knjiga je pred tremi leti izdala njene izbrane pesmi pod naslovom Zakaj se zbujam zgodaj v prevodu Tanje Ahlin. Kot so tedaj zapisali pri založbi, je Mary Oliver že desetletja ena najbolj priljubljenih ameriških pesnic, ki je navdih za poezijo od nekdaj iskala in našla v naravi, zaradi česar so jo primerjali s Henryjem Thoreaujem. Z Emily Dickinson pa sta si po mnenju nekaterih delili ljubezen do samote in notranjih monologov.

Spoznati in postati eno s tistim, kar vidiš
Mary Oliver ‒ podobno kot njen vzornik Walt Whitman, ki ga je imela za brata, ki ga ni nikoli imela ‒ ni le opazovala gob, kako rastejo po dežju, ali sov, kako skovikajo z drevesa, ampak je hrepenela po tem, da bi spoznala in postala eno s tistim, kar je videla.

Nekega poletnega jutra sem sedla na pobočje hriba, da bi razmišljala o Bogu – plemenito preživljanje prostega časa. V bližini sem zagledala enega samcatega črička; premikal je zrna s pobočja sem ter tja. Kako veličastna je bila njegova energija, kako skromen njegov trud. Upajmo, da bo vselej tako da bo vsak od nas na svoj nerazložljivi način gradil vesolje.

Mary Oliver: Pesem Graditeljev

Sicer pa so bili za pisanje Oliverjeve značilni kratki in neposredni sestavki, v katerih je vselej častila zunanji svet in naravo ter prezirala pohlep, uničevanje in druge zločine človeka. Njene muze so bili metulji, sove, žabe in gosi, spremembe letnih časov, sonce in zvezde. Eden njenih najljubših pridevkov je bil "popoln", a ga je redko pripela na ljudi, navaja The Guardian.

Mary Oliver in Paul Monette leta 1992 ob prejemu ameriške državne nagrade za književnost. Foto: AP
Mary Oliver in Paul Monette leta 1992 ob prejemu ameriške državne nagrade za književnost. Foto: AP

"Nimam veliko upanja, da bo naša Zemlja ostala takšna, kot je bila, ko sem bila otrok. Že zdaj se je močno spremenila. Šele ko izgubimo povezavo z naravnim svetom, ugotovimo, da jo potrebujemo. Moja trajna vrednost na tem svetu bo ta, da sem ljudi poskušala opominjati na to, kakšna naj bi bila Zemlja," je povedala leta 2011 v enem od svojih redkih intervjujev za revijo O.

Med njenimi knjigami poezije so White Pine, West Wind in antologija Devotions, ki je izšla leta 2017. Poleg Pulitzerjeve nagrade za zbirko American Primitive, je za New and Selected Poems leta 1992 prejela ameriško državno nagrado za književnost. Leta 1998 je prejela nagrado Lannan za življenjsko delo. Zelo so jo cenili tudi pesniški kolegi, kot sta na primer Stanley Kunitz in Rita Dove.

Mary Oliver se je rodila 10. septembra 1935 v napol podeželskem predmestju Clevelanda, v kraju Maple Heights v zvezni državi Ohio. Po lastnih besedah je s pisanjem pesmi in grajenjem hišk iz trave in vej lažje prenašala disfunkcionalno družino. Velik vpliv nanjo je imela pesnica Edna St. Vincent Millay, pri kateri je živela nekaj časa in ji pomagala pri birokratskih opravkih. V tem času je spoznala tudi fotografijo Molly Malone Cook, svojo dolgoletno partnerico.

Mary Oliver je umrla v četrtek za posledicami raka na svojem domu v Hobe Soundu na Floridi.