V sodelovanju z Veleposlaništvom Finske v Sloveniji bo v torek ob 18.00 v knjigarni potekal Finski večer, saj je prav Finska letošnja država v gosteh. Foto: BoBo
V sodelovanju z Veleposlaništvom Finske v Sloveniji bo v torek ob 18.00 v knjigarni potekal Finski večer, saj je prav Finska letošnja država v gosteh. Foto: BoBo
Na letošnji prodajni razstavi je na ogled okoli 7.000 knjig, večinoma strokovnih, izbor priročniške literature ter v zadnjem letu nagrajena in druga pomembna leposlovna dela. Foto: BoBo
Tudi letos na sejem vabi logotip gospoda, ki na sprehod pelje svojo knjigo. Foto: BoBo

V Konzorciju bo še do sobote 28. prodajna razstava tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu. Razstavo je z nagovorom odprla ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki je prepričana, da je Frankfurt po Frankfurtu Sloveniji še eno okno v svet v smislu odprtosti in spoznavanja tujih knjižnih novosti.

Slovenci si prizadevamo za častno mesto na frankfurtskem sejmu
Spomnila je, da si na ministrstvu prizadevajo, da bi Slovenija postala osrednja gostja frankfurtskega knjižnega sejma, ki je največji na svetu tako po številu predstavljenih založb in knjig kot po številu obiskovalcev. Če bo Slovenija postala osrednja gostja v Frankfurtu, kar naj bi se po ministričinih besedah predvidoma zgodilo do leta 2019, bo to pomembno vplivalo na prepoznavnost slovenskih avtorjev in ustvarjalcev na področju knjige na tujih knjižnih trgih. Okrepilo bo kulturno-turistične zmogljivosti Slovenije in pripomoglo h gospodarski rasti države.

Frankfurt po Frankfurtu, ki ga organizira knjigarna Mladinske knjige, so letos prvič pripravili z Mestno knjižnico Kranj. Na ogled je okoli 7000 knjig.

Med najboljšimi tujimi knjigami, ki so izšle pri več kot 300 tujih založbah, so v knjigarni Konzorcij razstavljene večinoma strokovne knjige, izbor priročniške literature ter v zadnjem letu nagrajena in druga pomembna leposlovna dela.

Tiskani knjigi le še ni odklenkalo
Predsednik uprave Mladinske knjige Peter Tomšič je zbrane uvodoma pozval, da se z nekaj trenutki tišine poklonijo v petek preminulemu pesniku, pisatelju in prevajalcu Kajetanu Koviču.

Kot je dejal v svojem nagovoru, je letošnji knjižni sejem v Frankfurtu prinesel pomirjujoče sporočilo, da se je po vseh dogodivščinah z elektronsko knjigo, ki naj bi izpodrinila tiskano, dogajanje na tem področju v panogi umirilo. Ta se je ponovno posvetila tistemu, kar zna - tiskanju knjig, odnosom z avtorji in odličnim zgodbam. To je po njegovih besedah opogumljajoče zlasti za majhne trge, kot je slovenski, saj na njih še ni ekonomsko vzdržnega modela za prodajo elektronskih knjig.

Kot drugo sporočilo, pomembno za Slovenijo, je poudaril primer Finske. Kot letošnja dežela v gosteh je na sejmu pripravila izjemno predstavitev in dokazala, da udeležba na Frankfurtu ni cilj, ampak sredstvo za promocijo lastnih avtorjev.

Vse oči uprte v Finsko
Osrednji dogodek v okviru razstave bo mednarodna strokovna konferenca z naslovom Pogledi na prihodnost knjižnic, ki bo potekala v četrtek med 10.00 in 15.00. Med predavatelji bo tudi gostja iz Finske Tuula Haavisto, direktorica Mestne knjižnice Helsinki.

Dežela v gosteh je letos namreč Finska, zato so na ogled tudi leposlovna dela v finskem jeziku in dela tistih finskih avtorjev, ki so izšla v slovenskem prevodu. V sodelovanju s finskim veleposlaništvom v Sloveniji bo v okviru razstave v torek potekal Finski večer, kjer bodo predstavljene Finska, njena kultura in literatura. Gostja večera bo Jelka Ovaska, ki prevaja finsko književnost v slovenski jezik.