Gradivo za knjigo je Čeferin pripravljal dve leti, Jager pa ga je v roman prelil v sedmih mesecih. Foto: BoBo
Gradivo za knjigo je Čeferin pripravljal dve leti, Jager pa ga je v roman prelil v sedmih mesecih. Foto: BoBo

V celotnem procesu sta se zelo dobro ujela in spoprijateljila, sta avtorja povedala na predstavitvi v knjigarni Konzorcij.

"Pri opravljanju odvetniškega poklica sem pogosto spoznal, da so nekateri dogodki v resničnem življenju mnogo bolj šokantni, neverjetni od še tako pretresljive literature," je ob vprašanju, zakaj so se lotili knjige, v uvodu dejal Čeferin. Primere, ki so ga še posebej pretresli, je ubesedil v kratkih zgodbah. V zadnjih petih letih jih je napisal okoli 400, vse z namenom objektivne kritike pravosodja. Svoje literarno ustvarjanje zdaj končuje z romanom, pri katerem se mu je pridružil Jager.

Od vseh mojih primerov v 51-letni sodni praksi so me najbolj pretresli tisti, pri katerih sem bil prepričan in sem še vedno prepričan, da je bil nekdo po krivem obsojen.

Peter Čeferin

"Od vseh mojih primerov v 51-letni sodni praksi so me najbolj pretresli tisti, pri katerih sem bil prepričan in sem še vedno prepričan, da je bil nekdo po krivem obsojen. Prav v teh primerih sem se maksimalno angažiral, izkoristil sem vsa pravna sredstva, in ko nisem uspel na ustavnem sodišču, sem se obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice," je dejal 80-letni Čeferin.

Kot je povedal, je resnična zgodba, na kateri temelji roman, sojenje Ivanu Periću, ki je bil za trojni umor v Rovinju obsojen na več kot tridesetletno zaporno kazen. Po tistem, ko ni uspel na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, mu je kot edino "pravno sredstvo", ki ga je še imel na voljo, ostala knjiga. "Drugega mi ni preostalo, to je zadoščenje za mojo dušo," je priznal.

Kriminalni roman Sodni dnevi avtorjev Petra Čeferina in Vasje Jagra

Gradivo za knjigo, ki ga je zbiral in iskal dve leti, Jager pa ga je nato v fikcijo vpletal sedem mesecev, so bili po Čeferinovih besedah preverljivi sodni spisi, medijski prispevki, objavljeni v državah nekdanje Jugoslavije, in pričevanja ljudi, ki jim je zagotovil anonimnost. Zato so vsa imena v romanu spremenjena, pa tudi druge okoliščine, kot sta čas in kraj dogajanja.

Peter Čeferin pravi, da je to njegova zadnja knjiga. Foto: BoBo
Peter Čeferin pravi, da je to njegova zadnja knjiga. Foto: BoBo

Napeta kriminalka se začne v Budvi, kjer najdejo razpadajoče truplo premožnega slovenskega poslovneža Karla Marona. Umora obtožijo mladega fanta Tomija Klajna, s katerim je bil Maron v razmerju in ki mu je pred smrtjo v oporoki namenil ogromno vsoto denarja. Mladenič edinega zaveznika najde v kljubovalnem in idealističnem odvetniku Edvardu Meliku, ki se strt zaradi ženine smrti zažene v primer.

"Delal je z entuziazmom veganskega mesarja"

Kot je povedal Jager, pred očmi ni imel konkretnega Čeferinovega primera, ampak literarno ustvarjanje, pri čemer si je lahko dovolil več kot v novinarskih prispevkih. Lahko je denimo uporabljal slikovite metafore, npr. "delal je z entuziazmom veganskega mesarja". Povedal je še, da je zgradil močne ženske like in da so moški bolj ali manj prikazani kot slabiči, skupaj z založbo je predlagal tudi naslov Sodni dnevi, medtem ko sta bila Čeferinova prva predloga Glavna obravnava in Maščevanje. V naslovu se skrivata dva pomena – prvi se nanaša na dejanske obravnave, drugi pa sega globlje in se nanaša na odvetnika, ki skozi primer išče lastno odrešitev.

V romanu Melik namreč ne razrešuje le skrivnostnega umora, ampak tudi svoje osebne stiske. Podobno kot Melik se je v primer zakopal Čeferin, ko mu je po 39 letih zakona umrla žena. Čeferin je še povedal, da je to njegova zadnja knjiga, a Jager je ob tem dodal, da je tudi Melik ves čas ponavljal, da bo to njegov zadnji primer, a da mu nihče ni verjel.

Pogovor v Konzorciju je vodila novinarka Vida Petrovčič, ki je Čeferina pred dnevi gostila tudi na TV Slovenija. Foto: BoBo
Pogovor v Konzorciju je vodila novinarka Vida Petrovčič, ki je Čeferina pred dnevi gostila tudi na TV Slovenija. Foto: BoBo
Slovenija in Evropa: Intervju z odvetnikom dr. Petrom Čeferinom