Agustín Martínez, Jorge Díaz in Antonio Mercero ob prejetju milijon evrov vredne knjižne nagrade planeta. Foto: EPA
Agustín Martínez, Jorge Díaz in Antonio Mercero ob prejetju milijon evrov vredne knjižne nagrade planeta. Foto: EPA

Agustín Martínez, Jorge Díaz in Antonio Mercero so pisatelji, ki so v preteklosti že izdali svoja knjižna dela, skupaj pa so sodelovali tudi kot scenaristi, pod psevdonimom Mola.

Njihova protagonistka v trilogiji "pisateljice" Carmen Mola je detektivka Elena Blanco, "drugačna in samotarska ženska, ki rada pije grapo, poje karaoke, vozi klasične avtomobile, ima rada seks in terenska vozila", kot so jo opisali v založbi Penguin Random House.

Pisatelji, stari od 40 do 50 let, zanikajo, da so za psevdonim izbrali žensko ime, da bi s tem pripomogli v večji prodaji. "Nismo se skrili za žensko, skrili smo se za imenom," je dejal Antonio Mercero za El País. "Ne vem, ali bi ženski psevdonim avtorja prodal več kot moški, res se mi ne sanja, a o tem močno dvomim," je dodal.

Pisatelji so v intervjujih pred tremi leti za španski ABC sicer dejali, da je Mola profesor v 40. letih in da so si vzdevek izmislili, da bi lahko še naprej živeli svoje življenje, odmaknjeno od oči javnosti. O pisateljici Carmen Mola pa je bilo malo znanega, le to, da se je rodila v Madridu, da rada dela in je s svojo družino.

Trilogija Carmen Mola: Dekle, Vijoličasto omrežje in Ciganska nevesta. Foto: Pinguin Rendom House
Trilogija Carmen Mola: Dekle, Vijoličasto omrežje in Ciganska nevesta. Foto: Pinguin Rendom House

"Pisatelji so prevaranti"

Ostra kritičarka trojice, feministka, pisateljica in aktivistka Beatriz Gimono pa pisateljem njihovo dejanje zameri. "Poleg tega, da so uporabili ženski psevdonim, so ti možje več let dajali intervjuje. Pomembno torej ni samo ime – temveč lažen profil, ki so ga uporabljali, za pridobitev svojih bralcev in novinarjev. Prevaranti so," je zapisala na Twitterju.

Tako je tudi na spletni strani njihovega agenta na njihovem profilu podoba ženske, ki gleda stran od objektiva, in se laskavo primerja z italijansko pisateljico Eleno Ferrante, katere prava identiteta prav tako ni znana.

Lani pa je španski Ženski inštitut, katerega vodja je bila tudi Beatriz Gimono, delo Mole uvrstil celo v izbor knjižnih del ženskih avtoric, med katerimi je bila tudi Margaret Atwood, "da bi lahko razumeli resničnost in izkušnje žensk v različnih zgodovinskih obdobjih in da bi vzbudili zavedanje o pravicah žensk in njihovih svoboščinah".

Nagrada planeta, ki jo podeljuje istoimenska založniška hiša, je znana predvsem po tem, da išče lukrativne nove knjižne izdaje in prepozna talent. Vendar pa lahko omenjeno nagrado prejme le še neobjavljeno delo, ki ga mora izdati Planeta, kar pomeni, da se bo trojica poslovila od Penguin Random House, poroča Guardian.