Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stanka Devjak je prepričala s poezijo o iskanju samega sebe, Tomaž Lapajne Dekleva pa z besedilom o egoistični in pikri Aniti. Lapajne Dekleva je tokrat prvič sodeloval na literarnem natečaju mestne občine Pliberk, je objavljeno na spletni strani slovenskega uredništva avstrijske radiotelevizije (ORF).

V kategoriji lirika v nemškem jeziku je prejel nagrado Günther Hüttner iz Münchna za poetične pogovore s petimi elementi – lesom, ognjem, vodo, kovino in zemljo. S proznim besedilom v nemškem jeziku pa je najbolj navdušila Anneliese Merkač-Hauser iz Celovca s čustveno, deloma avtobiografsko zgodbo z naslovom Kinderszenen. Avtorica sicer piše poezijo in je za svoje pesmi že prejela nagrado na pliberškem literarnem natečaju.

Štiri nagrade, vsaka vredna 500 evrov
Na natečaju so bile po dveh letih premora razpisane štiri nagrade, vsaka vredna 500 evrov. Anonimna, šifrirana besedila v kategorijah slovenska lirika, slovenska proza ter proza in lirika v nemškem jeziku so ocenjevali člani štirih strokovnih komisij. Pri teh sodelujejo slavisti, germanisti, literarni zgodovinarji, avtorji in avtorice. Prvič je v strokovni žiriji letos sodelovala Amina Majetič, predsednica društva slovenskih pisateljev na avstrijskem Koroškem.

Letos je na natečaju sodelovalo 65 avtorjev in avtoric iz Avstrije, Slovenije, Italije in Nemčije, kar je sicer nekoliko manj kot pred pandemijo covida-19, ko jih je bilo približno 90.

Pobudo za dvojezični čezmejni literarni natečaj je pred dobrim desetletjem dala profesorica slovenščine Eva Verhnjak Pikalo, takrat občinska odbornica Enotne liste v mestnem svetu v Pliberku. Njeno delo je kot koordinatorka natečaja letos prevzela Jasna Čerjnak iz Slovenske prosvetne zveze (SPZ).