Stena srca. Foto: Marko Pigac
Stena srca. Foto: Marko Pigac

Naslov zbirke Stena srca (izšla je pri založbi Beletrina) najbolj uteleša njeno poezijo, pravi. "Na eni strani je srce, polno kompleksnega čustvovanja, na drugi pa hladna ostrina razuma," je avtorica, sicer tudi televizijska in radijska voditeljica, novinarka in igralka povedala na nedavni predstavitvi zbirke v Cankarjevem domu.

Življenje se prične, ko na mizi ostanejo le še drobtine, vse pomembne stvari pa so že varno pristale v želodcu. Bolj kot je vrsta napredna, bogatejši je njen repertoar prevar in ukan.

Iz zbirke Stena srca

Med vodilnimi motivi so hrepenenje, iskanje lastnega položaja, samota in ljubezen. V knjigi zbrane pesmi so nastajale dalj časa, odražajo pa tako družbeno sliko kot bolj osebni, intimni portret. Avtorica se ne boji odpirati navzven in biti ranljiva. Pesnica je v družbenokritičnih pesmih jedka, ironična in tudi cinična: "Nekateri ljudje želijo spati še naprej, / ne motite njihovega spanca, / izrežite jim ušesa, zamašite nosove", obenem pa najdemo v zbirki mnogo močno osebnih, bolečih in ranljivih pesmi, so zapisali pri založbi.

Pesniško zbirko sklene pogovor, ki ga je avtorica o svoji poeziji opravila z Glorjano Veber. V tem spregovori tudi o sporočilu pesmi Valentine Plaskan in pravi: "Vse, kar pesmi odslikavajo, je tisto, s čimer se zavestno ali nezavedno soočamo in od česar istočasno bežimo, da bi se približali neotipljivemu – višjemu, ki ga slutimo. Toplina, bližina in ljubezen so se iz obzorja vsakdanje resničnosti premaknili v neznano. Jih bomo znali prepoznati v sebi in zunaj sebe?"

Na predstavitvi pesniške zbirke v Cankarjevem domu se je z Valentino Plaskan pogovarjala Nina Cijan. Foto: Marko Pigac
Na predstavitvi pesniške zbirke v Cankarjevem domu se je z Valentino Plaskan pogovarjala Nina Cijan. Foto: Marko Pigac

Kot meni Veber, gre pri pesmih za razkrivanje človekovih protislovij v cirkuški "popolnosti" zunanjega sveta. "Zaobljeni in ostri kamni reke butajo drug v drugega, nekdaj so bili del gore, sedaj so del morja. Kje točno v bralcu in kje v knjigi se to zgodi? Ne vem. A ta moment je bistven, da poezija odloži bralčeva očala naučenega in ga nepripravljenega popelje k neposeljenemu in rahločutnemu – nazaj k človeku."

Stena srca, pesniška zbirka Valentine Plaskan