Foto: emka.si
Foto: emka.si

In dobrodošel oddih od njegovega prepoznavnega koncepta nadnaravne grozljivke.

Ker so mi osebno ljubše Kingove "realistične" zgodbe oziroma zgodbe, ki fantazijski okvir potisnejo v ozadje, je Pomlad, poletje, jesen in smrt (v izvirniku Different Seasons) perfektna kolekcija kratkega metra, med katerimi samo poslednja, Tehnika pravilnega dihanja, vsebuje intriganten element Cone somraka, medtem ko sta Nadarjeni učenec in Truplo stkana z motivoma odraščanja in iniciacijskega obreda.

V principu samo uvodna zgodba Rita Hayworth in kaznilnica odrešitve deluje kot NLP Kingovega opusa, gre za docela klasično, malodane dickensovsko pripoved o dolgoletnem prijateljstvu med zapornikoma v zloglasni kaznilnici, ki ga je nesmrtnosti zapisal tudi film Franka Darabonta (1994). Kingove kratke zgodbe so bile vedno dobra popotnica za kakovostno filmsko produkcijo, Nadarjeni učenec in še posebej Truplo, na podlagi katerega je režiser Rob Reiner ustvaril morda najboljšo Kingovo adaptacijo Ostani ob meni (1986), sta še dva zgovorna primera, ki prikimata tezi, da Kingovim literarnim dolgoprogašem avdiovizualni medij celo v serialni obliki redko dela uslugo.

Da sta smrt in puberteta neločljivo povezana, je tako ali tako stalnica njegovega literarnega opusa, če vas Kingovo delo do zdaj ni posebej pritegnilo, potem je zbirka Pomlad, poletje, jesen in smrt verjetno najboljši izgovor za prvi randi z neverjetno produktivnim piscem.

-

Ob dolžini Kingove proze je zabavno brati njegov post scriptum k štirim zgodbam, kjer se bralcu skorajda opravičuje, ker se četverček nahaja v "sivi coni" med kratko zgodbo in romanom, čeprav sta npr. Truplo in še posebej Vzoren učenec precej daljša od nekaterih njegovih najkrajših romanov! Po lastnih besedah je te "kratke zgodbe" med letoma 1974 in 1980 pisal po končanju daljših romanov, objavil pa jih je leta 1982 na nagovarjanje svojega agenta, češ da bo v nasprotnem primeru dobil nalepko pisca grozljivk. Pisal jih je postopoma, Truplo po drugem romanu Salem's Lot, Vzornega učenca po Izžarevanju, Rito Hayworth po Mrtvi coni in Tehniko pravilnega dihanja po Firestarterju.

Občutek naj vseeno ne vara, čeprav gre za netipičnega Kinga, so štiri zgodbe posejane s trupli; mrtveci ponekod pripoved sprožijo, drugje jih groteskne nesreče s tragičnim izidom zaključijo. Da sta smrt in puberteta neločljivo povezana, je tako ali tako stalnica njegovega literarnega opusa, če vas Kingovo delo do zdaj ni posebej pritegnilo, potem je zbirka Pomlad, poletje, jesen in smrt verjetno najboljši izgovor za prvi randi z neverjetno produktivnim piscem.