Stephen King je še prejšnji mesec J. K. Rowling na družbenih omrežjih hvalil kot
Stephen King je še prejšnji mesec J. K. Rowling na družbenih omrežjih hvalil kot "nadarjeno pripovedovalko zgodb", a se je nato distanciral od njenih transfobnih stališč. Foto: Reuters

Odprto pismo ameriških pisateljev je odziv na podobni pismi v Veliki Britaniji in na Irskem. Vsa ta pisma so začeli sestavljati zaradi spornih izjav pisateljice J. K. Rowling o pravicah transspolnih posameznikov. Med drugim je, denimo, izjavila, da "če spol ni resničen, potem je izbrisana resničnost, ki jo živijo ženske po vsem svetu".

Decembra je Rowling javno podprla Mayo Forstarter, britansko uslužbenko neprofitne organizacije, ki je izgubila službo, ker je trdila, da ljudje "ne morejo spremeniti svojega spola". Nekaj mesecev pozneje je pisateljica javno izrazila ogorčenje nad kolumno, v kateri je bil uporabljen izraz "ljudje z menstruacijo" in ne "ženske".

Britanski recenzent Jake Kerridge, ki piše za Telegraph, je v svoji kritiki knjige Troubled Blood enega od osumljencev označil za
Britanski recenzent Jake Kerridge, ki piše za Telegraph, je v svoji kritiki knjige Troubled Blood enega od osumljencev označil za "transvestitskega serijskega morilca". Ob tem je zapisal še: "Človek se sprašuje, kakšna se bo kritikom Rowlingove zaradi njenih stališč do transvprašanj zdela knjiga, katere nauk se zdi, da je: nikoli ne zaupajte moškemu v obleki." Foto: Reuters

30. septembra je več kot 200 britanskih in irskih pisateljev – med njimi Jeanette Winterson in Malorie Blackman – poslalo "sporočilo ljubezni in solidarnosti transspolni in nebinarni skupnosti". Dan pozneje se je še 1500 osebnosti iz založništva pridružilo izjavi, ki je posebej podčrtala, da "življenja nebinarnih posameznikov štejejo, transženske so ženske, transmoški so moški, pravice transspolnih pa so človekove pravice".

Na drugi strani Atlantika so med podpisniki podobnega pisma Roxane Gay, Neil Gaiman, John Green, NK Jemisin, Angie Thomas in mnogi drugi – pod njim je podpisanih 1200 ljudi. "Smo pisatelji, uredniki, novinarji, agenti in drugi strokovnjaki v založniškem svetu. Verjamemo v moč besed. Radi bi pripomogli k obratu zgodovine v smer pravičnosti in poštenosti. Zato pravimo: nebinarne osebe so nebinarne, transženske so ženske, transmoški so moški, pravice transspolnih so človekove pravice. Zaimki so pomembni. Vi ste pomembni. Ljubljeni ste."

Maureen Johnson, ki je pismo sestavila, se sicer zaveda, da "pisma ničesar ne popravijo", da pa pokažejo solidarnost in pripomorejo k večji ozaveščenosti o določeni temi. "V tem primeru je tema transfobija v založniškem diskurzu in skupnosti."

Sorodna novica J. K. Rowling z novo knjigo sprožila nov niz vprašanj o njenih pogledih na transspolne ljudi

"Ko se je v debato vključila J. K., je vdahnila veliko legitimnosti stališčem, ki so se prej zdela obrobna. To mnenje je postalo sprejemljivo, ker ljudje J. K. pač poznajo po Harryju Potterju. Včasih moraš zastaviti svoje ime in reči: Ne strinjam se s tem, kar se dogaja."

Sorodna novica J. K. Rowling v viharju obtožb zaradi transfobije

Pisma tudi na "drugi strani"
Kritike na račun J. K. Rowling so se še dodatno zaostrile, ko se je izkazalo, da je v svoj novi kriminalni roman Troubled Blood vključila lik serijskega morilca, ki se občasno preoblači v žensko, da bi tako pritegnil svoje žrtve. Številni ugledni pisatelji, med njimi Lionel Shriver in Ian McEwan, so s pismom v časopisu Times stopili v bran J. K. Rowling "pred plazom zlorab, ki razkrivajo zahrbtno avtoritaren in mizogin trend na družbenih omrežjih".

Pod to pismo podpore so se podpisali še Tom Stoppard, John Cleese in Tony Robinson ter več kot 18 tisoč ljudi na spletu.