(S)misel letošnjega festivala sta Andreja Udovč in Rok Zavrtanik z založbe in festivala Sanje povzela z naslednjimi besedami: "Ljudje danes še vedno beremo poezijo in romane, a jih ne živimo več. Od pomanjkanja poetičnosti v resničnem življenju pa bolita duša in telo ... Zato bomo letos na festivalu Sanje svojo bit in misel, utrip in smisel zarisovali v prostorsko-časovne linije poetske stvarnosti. Po obdobju, ki nas je odrezalo drug od drugega, od tega, da bi lahko živeli in dihali poetsko, se zavedamo, kako nujno je obnoviti in zaščititi prostor človečnosti, pesništva, domišljije in svobodne biti, okrepiti korenine svoje notranje narave."

Natančen program 20. Festivala Sanje
si lahko pogledate tukaj.

Nastop v Divaški jami in izid zvočne knjige
Festivalsko dogajanje se drevi začenja z nastopom 25-članske projektne zasedbe gledališča Choregie v Divaški jami z glasbenim delom DERT, ki je bilo v sredo že premierno izveden v mariborski Dvorani Union.

Premiera svežega glasbenega projekta Carmine Slovenice

Glasbeno delo je del širšega projekta BABA, ki je navdihnjen z balkanskimi virdžinami. "To so ženske, ki sprejmejo odločitev ali so vanjo prisiljene, da živijo kot moški. Oblačijo se, vedejo in delajo kot moški in so zato tudi vključene v družbo," je pojasnila avtorica projekta in besedil Karmina Šilec. Produkcijska hiša Carmina Slovenica je naročilo novega glasbenega dela zaupala finski skladateljici Tellu Turkka.

Kot del projekta BABA bo v času Festivala Sanje izšla tudi zvočna knjiga Kolosalna balkanska fikcija, napovedujejo organizatorji. Po glasbenoscenskem dogodku v jami se bo druženje pod motom Podajmo si ravbarsko! nadaljevalo na bližnji jasi.

Selitev v Beko na Krasu
V petek se festivalska karavana seli v Beko na Krasu, kjer bo najprej nastopil klovn Camilo. Sledil bo spoj ambientalne glasbe Andreja Hrvatina – Nimetu s pesniškima glasovoma Glorjane Veber in Vida Sagadina, nato pa še koncert avtohtone glasbe vzhodne Afrike v izvedbi muzikalne zasedbe Sabakan.

Sklep dogajanja v Medani in njeni bližini
Med koncem tedna bodo Sanje gostovale v Medani in njeni okolici.

Osrednja nastopajoča sobotnega koncertnega večera bosta slovenska glasbenica, flavtistka in pedagoginja Tinkara Kovač ter glasbenik, kitarist in tekstopisec Drago Mislej - Mef, ki bosta nastopila na odru gradu Dobrovo. Častni gost bo kantavtor in festivalski trubadur Jani Kovačič. Pred koncertom bodo vertikalo s kozmosom in horizontalo s človeštvom vzpostavili valovi ambientalne glasbe Tomaža Lipicarja, ki bo izvedel glasbeni performans TOTUM, sledilo bo branje poezije v družbi Vida Sagadina, Glorjane Veber in drugih, za glasbeni del pa bosta poskrbela Tilen Sfiligoj in Tina Drnovšček.

Nedeljsko dogajanje bo dopoldne v znamenju programa za otroke v družbi s Tinkaro Kovač in Mileno Milevo Blažič, popoldne pa bo na Gradu Dobrovo slikarka Mojca Senegačnik predstavila poezijo Srečka Kosovela ob unikatnih kolažih. Za sklep festivala bo popoldne potekal Forum Sanje, na katerem bo Nada Vodušek o Krizi človečanstva spregovorila z Andražem Terškom, Karlom Gržanom, Biserko Ilin in Petro Mihalek Novaki.