Foto: Zavod Menuet
Foto: Zavod Menuet

"Štirinajst zgodbic za lahko noč je nastalo v tistih davnih večerih, ko je bil avtor na vrsti, da sinu pred spanjem prebere pravljico. Zgodilo se je, da pri roki ni bilo primerne knjige, takrat si je avtor pomagal s svojo domišljijo in plišastimi igračami, ki so sinu ponoči delale družbo," so zapisali ob izidu knjige.

Dobri dve desetletji pozneje so te zgodbe postale knjiga Svet je raven in okrogel, ki jo je oblikoval nekdanji poslušalec pravljic Martin Pevec, ilustrirala pa Lara Mastnak.

Metod Pevec. Foto: BoBo
Metod Pevec. Foto: BoBo

Zakaj je še veliko stvari, o katerih se je treba pogovoriti
Naslov knjige razpira osrednji pojem, ki povezuje pripovedi na 104 straneh – to je radovednost. "Seveda, svet se zdi raven, pa skoraj vsi vemo, da je ravnina le optična prevara, ki jo človekovi možgani težko razumejo," pravi Pevec.

V zgodbicah se tega čudnega sveta lotita dva junaka, ki sta nadvse različna. Da se tako različna junaka sporazumeta, se mora zgoditi vsaj štirinajst zgodb. Skoznje junaka, ne samo da se sporazumeta, ampak postaneta prijatelja, najboljša prijatelja, ki se lahko pogovarjata o tem, zakaj je svet hkrati raven in okrogel in zakaj je še veliko stvari, o katerih se je treba pogovoriti.

Pevec je sicer znan kot filmski scenarist in režiser, nazadnje je bil na ogled njegov igrani celovečerec Jaz sem Frenk, poleg tega pa je objavil tudi nekaj romanov, kratkih zgodb in radijskih iger. Nova knjiga je njegov otroški prvenec.

Lara Mastnak pa trenutno končuje magistrski študij ilustracije na ljubljanskem ALUO-ju. Svet je raven in okrogel je njena prva samostojna knjiga.