Tadej Golob na 36. Slovenskem knjižnem sejmu. Foto: Slovenski knjižni sejem
Tadej Golob na 36. Slovenskem knjižnem sejmu. Foto: Slovenski knjižni sejem
Sorodna novica 36. Slovenski knjižni sejem na spletu s stotimi založbami in prav toliko spletnimi dogodki

Tadej Golob je kot gost virtualne izdaje letošnjega Slovenskega knjižnega sejma razkril nekaj podrobnosti v zvezi s svojim novim projektom. A še predtem je v pogovoru z Marjanom Žiberno razkril, kaj se je zgodilo tistega usodnega dne v septembru.

"Padel sem pri sestopu z vrha Loške stene. Moj soplezalec pravi, da je slišal škrtanje skale ob skalo, kar pomeni, da je bila neka nesreča. Sebe poznam in vedno sem bil zelo previden, tudi pri nezahtevnih planinskih poteh in sestopanju. Skoraj si ne morem predstavljati, da bi šlo za lahkomiselnost, morala je biti nesreča."

Dobil je številne poškodbe, med drugim zlom vseh sedmih vratnih vretenc, stegnenice in medenice ter leve lopatice. Najhujše pa so bile seveda možganske krvavitve. "Zaradi teh krvavitev se ni vedelo, kaj bo z mano, ko pridem k sebi."

Iz kome se je začel zbujati po desetih dneh. Občutek, da se je "na novo rodil", je sledil šele pozneje. "V resnici sploh nisem vedel, kaj se je zgodilo. Punca mi je povedala, da sem se poškodoval v hribih, kar me je presenetilo, ker sploh nisem imel v spominu, da sem šel v hribe. Po isti poti sem že večkrat sestopal, ni pretirano zahtevna, presenetilo me je, da sem se ponesrečil tam."

Ne vem, kaj bo - a mislim, da je z mojimi možgani vse tako, kot je bilo prej.

Tadej Golob

Le mesec in pol po nesreči je v roke vzel skoraj dokončan rokopis svoje nove kriminalke in se lotil dela. "Že pred nesrečo sem po vsaki knjigi dvomil, da mi bo kaj podobnega še kdaj uspelo napisati, ker sem vsakokrat vložil toliko energije. Ko sem se lotil tega zadnjega rokopisa, mi je manjkalo predvsem energije – ves čas sem bil utrujen. Težko sedim za mizo, ne zdržim več kot dve uri. Ne vem, kaj bo – a mislim, da je z mojimi možgani vse tako, kot je bilo prej. Manj imam predvsem energije, ki sem jo vedno črpal iz športa, s katerim pa se zdaj ne morem ukvarjati."

Novi roman s pomenljivim naslovom Virus bo izšel že v decembru. "Knjigo trenutno bere Jelka Ciglenečki in njeni prvi odzivi so bili fantastični. Roman Virus je postavljen v čas koronakrize: potegnil sem vzporednice med širjenjem virusa in kriminalnimi dejanji."

Foto: Slovenski knjižni sejem
Foto: Slovenski knjižni sejem

Nadaljevanka Jezero: Leninov park in Dolina rož strnjena v eno sezono?
Sogovornika sta se dotaknila tudi izjemnega uspeha kriminalne nadaljevanke Jezero, ki je nastala v produkciji Televizije Slovenija in smo jo lahko gledali prejšnjo zimo. Najverjetneje bomo dobili tudi nadaljevanja. "S Televizijo Slovenija smo tik pred podpisom pogodbe za Leninov park in Dolino rož. Ideja je, da bi obe knjigi strnili v šest delov, kar mi je po svoje všeč. Predvidoma bo snemanje v naslednjem letu, z isto ekipo kot prej."

Večno vpračanje preboja v tujino
Žiberna je gosta spomnil na njegovo staro izjavo, da se bo uspešnega počutil šele, ko "bodo na frankfurtskem letališču prodajali njegove knjige". "Temu uspehu sem se približal toliko, da lahko doma živim od tega, kar prodam. Tudi koronakrizo sem v finančnem pogledu nekako prebrodil, prodaja knjig v tujini pa se je izkazala za večji izziv, kot sem morda pričakoval. Slovenije nihče ne pozna – v tem je glavni razlog, zakaj Skandinavci prodrejo s svojimi deli, mi pa ne. Ko berem skandinavske avtorje, me ne popade ljubosumje: verjamem, da nisem slabši od njih. Le kateri od velikih založnikov bi moral verjeti, da lahko proda slovenskega avtorja."

Golob je seveda znan tudi kot biograf številnih znanih Slovencev: naslednja v seriji njegovih knjig bo posvečena poslovnežu Božu Dimniku. "Knjiga je bolj ali manj dokončana, se pa sam Dimnik včasih spomni še česa, kar moram potem dodajati," je povedal o napredku tega projekta. Kandidatov, ki bi si želeli biografijo izpod Golobovega peresa, nikoli ni manjkalo. "Bilo je zelo pestro, odkar pa sem se zvalil po tistem hribu, ni bilo še nikogar."