Ivan Tavčar (28. avgust 1851–19. februar 1923). Foto: dLib
Ivan Tavčar (28. avgust 1851–19. februar 1923). Foto: dLib

Organizatorji so dogodke predstavili na današnji novinarski konferenci na Visokem, kjer je Tavčar živel, ustvarjal in kjer je tudi pokopan. Kot so pojasnili, želijo predstaviti njegovo delovanje na različnih področjih.

Pobudo za praznovanje Tavčarjevega leta ob letošnji stoletnici njegove smrti je podala Občina Gorenja vas - Poljane, ki bo gostila tudi večino dogodkov. Župan Milan Čadež je dejal, da si v tem letu želijo Tavčarja znova predstaviti širši javnosti. Hkrati pa bo to tudi promocija Poljanske doline, kjer se je Tavčar rodil, domoval in tudi največ ustvarjal.

"Tavčarjevo leto bo z bogatim in raznolikim programom prehodilo številne vijugaste in krožne poti pisateljevega življenja, ki se je razpenjalo med cesarskim mestom in Poljansko dolino, med ulicami in gozdovi, med knjigami in parlamentarnimi sejami," so zapisali v občini Gorenja vas - Poljane. Ambasadorka leta je igralka Milena Zupančič, ki se je v filmski spomin med drugim zapisala kot Meta iz filmske adaptacije Cvetja v jeseni.

Dr. Ivan Tavčar. Avtor: Jurij Šubic, 1885. Foto: Narodna galerija
Dr. Ivan Tavčar. Avtor: Jurij Šubic, 1885. Foto: Narodna galerija

Pisatelj novel, črtic, povesti in romanov
V slovensko zavest se je najbolj zasidral kot plodovit pisatelj novel, črtic, povesti in romanov, v katerih je prikazoval predvsem življenje v rodni Poljanski dolini. Njegova dela so danes del šolskega literarnega kanona. Pisati je začel že kot dijak, ustvarjal pa je do pozne starosti. Njegov opus obsega več kot 40 del, najbolj znana dela so povest Cvetje v jeseni, zgodovinski roman Visoška kronika in roman Izza kongresa.

Kot je spomnil Čadež, so na Visokem v zadnjem desetletju veliko vložili v obnovo in oživitev dvorca Visoko, ki je bil trideset let Tavčarjevo domovanje in kjer so nastajale pomembne pripovedi Poljanske doline. Letošnjo stoletnico so tako pričakali pripravljeni, z obnovo domačije pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje, pri čemer Čadež računa na nadaljnjo podporo ministrstva za kulturo.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je častna pokroviteljica Tavčarjevega leta, današnje novinarske konference pa se zaradi bolezni ni mogla udeležiti. Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar je poudaril, da je Tavčar pustil svoj pečat na različnih področjih. Pojasnil je, da se je Tavčar poleg tega, da je bil literat, ukvarjal s številnimi drugimi stvarmi. Bil je politik in pobudnik ter aktiven član različnih društev s področja prava, kulture in športa.

"Bil je zelo napreden človek in je tudi skozi svoja dela ter skozi to, kar je počel v življenju, podiral določene tabuje in premikal družbo naprej," je poudaril sekretar in dodal, da se jim zato Tavčarjevo leto zdi predvsem lepa priložnost, da se ob praznovanju povežejo in vanj vključijo različni resorji ter da se na ta način pokaže, da je kultura temelj slovenske družbe in da se z njo povezujejo tudi šolstvo, turizem, šport in znanost.

Sorodna novica Leto 2023 razglašeno za leto arhitekta Edvarda Ravnikarja in pisatelja Ivana Tavčarja

"Razglasitev leta 2023 za leto Ivana Tavčarja na državni ravni nosi pomembno sporočilo – da naša država kulturo razume kot vrednoto samo po sebi," je med drugim poudaril Čelik.

Predsednica programskega odbora vseslovenskega Tavčarjevega leta Urška Perenič je povedala, da želijo Tavčarja predstaviti čim bolj mnogostransko. Poleg pisateljskega dela še njegovo pravniško delovanje, politično življenje in vlogo v slovenskem gospodarstvu. "V ospredju pa bo literatura, saj je prav njegovo literarno delo tisto, kar ga je preživelo in je eden izmed stebrov slovenskega realizma," je poudarila. "Ko je konec 19. stoletja začel v samozaložbi izdajati svoja dela, ki so se mu zdela najboljša, je zapisal, da ga je politika izčrpala in mu popila moči, zato čuti potrebo, da se vrne k literaturi. Torej je bila literatura zanj nekakšno zatočišče in prostor svobode."

Dvorec Visoko. Foto: Občina Gorenja vas - Poljane
Dvorec Visoko. Foto: Občina Gorenja vas - Poljane

Pojasnila je še, da je Tavčar vse življenje reševal vprašanje, kako loviti ravnotežje med krajem, od koder je izhajal in mestom ter širnim svetom, kamor je kot večina slovenskih literatov tedanjega časa odšel po znanje. "A ne da bi tam ostal, temveč zato, da bi se vrnil, opremljen z novimi znanji in izobrazbo in kar je pomembno, gospodarsko opolnomočen. Tavčar se ni vrnil v kajžo, vrnil se je v dvorec in se tu ustalil."

Meni, da je to tudi "sijajna priložnost za oživljanje slovenskih klasikov, ki nas lahko kljub časovni oddaljenosti še danes nagovarjajo in prepričana sem, da nam ima Tavčar še mnogo povedati," je poudarila Perenič, ki pripravlja tudi novo knjigo o Tavčarju Na valovih življenja, ki bo izšla jeseni.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Poklon visoškemu gospodu"
V teh dneh pa je ob začetku Tavčarjevega leta izšla knjižnica Poklon visoškemu gospodu, v kateri je zbran program letošnjih dogodkov. Sredi marca bosta stekla literarni in likovni natečaj. Preko leta se bodo odvila različna predavanja, literarni in filmski večeri ter vodeni ogledi zbirke Ivana in Franje Tavčar v Loškem muzeju. Osrednja slavnostna akademija bo 28. maja v Sokolskem domu v Gorenji vasi, ki prav tako praznuje sto let in ki se je ob odprtju nosil Tavčarjevo ime.

Kot je dodala Perenič, na lokalni ravni pristopajo do Tavčarja s posebnim odnosom in strastjo. Letošnje praznovanje pa je priložnost, da se mu da pečat tudi na višjem, državnem nivoju. Tako bodo novembra pripravili simpozij, posvečen osvetlitvi Tavčarjeve zapuščine. Spomnili pa se ga bodo tudi z dogodkom v parlamentu na Dunaju, kjer je deloval kot poslanec.

Od župana Ljubljane do skupščine Kraljevine SHS
Leta 1851 v Poljanah nad Škofjo Loko rojeni Tavčar je po končani srednji šoli v Ljubljani in Novem mestu na Dunaju dokončal študij prava. Leta 1884 je v Ljubljani odprl odvetniško pisarno in postal odbornik v ljubljanskem mestnem svetu. Politično pot je nadaljeval v kranjskem deželnem zboru, nekaj let je bil tudi državni poslanec. Leta 1911 je bil izvoljen za župana Ljubljane in na tem položaju ostal deset let, vse dokler ni bil izvoljen v ustavodajno skupščino Kraljevine SHS in postal poverjenik za prehrano v prvi slovenski narodni vladi.

Tavčar je bil soustanovitelj ljubljanske mestne hranilnice ter član in podpornik številnih drugih društev. Zanimal se je tudi za šport in na svojem posestvu v Poljanski dolini leta 1897 zgradil prvo teniško igrišče v Sloveniji. Bil je predsednik prve slovenske kolesarske organizacije in starosta telovadnega društva Sokol. To, da je bil prvi predsednik "slovenskega kolesarskega društva, bomo tudi zaznamovali na maratonu Franja, saj bo tukaj eden od etapnih ciljev dirke," je danes še poudaril župan Čadež.

Tavčarjevo leto