Posnetki razkrivajo, da so pri Meti avtorsko zaščitena besedila uporabili brez soglasij avtorjev in da so se zavedali, da s tem tvegajo tožbe. Foto: AP
Posnetki razkrivajo, da so pri Meti avtorsko zaščitena besedila uporabili brez soglasij avtorjev in da so se zavedali, da s tem tvegajo tožbe. Foto: AP

Dejstvo, da je podjetje Meta hotelo kupiti eno najpomembnejših založniških hiš v ameriški zgodovini, da bi lahko vsrkalo njen častitljivi katalog za dobiček umetne inteligence, je osupljivo - celo za tehnološkega velikana.

Maria A. Pallante

Časopis The New York Times se je dokopal do interne korespondence podjetja Meta, ki priča o tem, da so se marca in aprila lani odvetniki, inženirji in vodstvo skoraj vsak dan sestajali in skupaj iskali načine, kako v last dobiti velike količine podatkov, s katerimi bi lahko vadili in izpolnjevali svoje programe umetne inteligence.

Velika peterica
Simon & Schuster je ena največjih založniških hiš v angleško govorečem svetu; je del tako imenovane "velike peterice", v katero spadajo še založbe Penguin Random House, HarperCollins, Hachette in Macmillan. Pod okriljem založbe Simon & Schuster izdajajo nekateri najslavnejši pisatelji na svetu, denimo Stephen King, Colleen Hoover in Bob Woodward.

Sorodna novica Si pisatelji zaslužijo nadomestilo, če se umetna inteligenca "uči" iz njihovih knjig?

Sodišče preprečilo monopol
Materinska družba založbe, Paramount Global, je marca 2020 napovedala njeno prodajo. Obstajal je načrt za združitev s konkurenčno založbo Penguin Random House, ki ga je ameriško sodišče preprečilo, češ da bi to "občutno zmanjšalo konkurenco na tržišču" in tako škodilo potrošnikom. Na koncu je avgusta lani lastništvo za 1,62 milijarde dolarjev (1,48 milijarde evrov) prevzel zasebni investicijski sklad KKR.

Uporabili vse, do česar so se lahko dokopali
Na posnetkih lahko slišimo, da je podpredsednik Metinega oddelka za generativno umetno inteligenco Ahmad Al Dahle na teh sestankih povedal, da je podjetje za učenje svojih programov uporabilo že praktično vsako knjigo, pesem in esej, ki so v angleščini dostopni na spletu, za nadaljnji razvoj pa je treba pridobiti novo gradivo.

Sorodna novica Ameriško založbo Simon & Schuster je prevzel zasebni investicijski sklad

Tožbe bi vzeli v zakup
Zaposleni ob tem povedo, da so omenjena besedila uporabili brez soglasij avtorjev in da razmišljajo o uporabi še več besedil, pa čeprav bi to spodbudilo tožbe. Ko ob tem eden od članov odvetniške ekipe opozori na "etično dilemo" nepooblaščene rabe intelektualne vsebine, ne dobi nobenega odgovora.

Eden od predlogov je bil tudi, da bi lahko najeli pogodbene delavce v Afriki, ki bi pisali povzetke leposlovnih in neleposlovnih besedil, kar bi vključevalo avtorsko zaščitene vsebine – "nimamo namreč nobenega drugega načina zbiranja", je bilo navedeno.

Predsednica zveze ameriških založnikov Maria A. Pallante je komentirala, da ne verjame, da bi založba Simon & Schuster privolila v tako prodajo. "Dejstvo, da je podjetje Meta hotelo kupiti eno najpomembnejših založniških hiš v ameriški zgodovini, da bi lahko vsrkalo njen častitljivi katalog za dobiček umetne inteligence, je osupljivo – celo za tehnološkega velikana. So pri Meti skušali z golim argumentom moči poteptati primarno poslanstvo založbe Simon & Schuster in njene pogodbene odnose z avtorji?"