Založbo sta leta 1924 v New Yorku ustanovila Richard L. Simon in M. Lincoln Schuster. Foto: AP
Založbo sta leta 1924 v New Yorku ustanovila Richard L. Simon in M. Lincoln Schuster. Foto: AP

Simon & Schuster je znana založniška hiša, ki se ponaša z nekaterimi najbolj znanimi avtorji. Med njimi je denimo nekdanji novinar Washington Posta Bob Woodward (1943), eden ključnih akterjev v razkritju škandala Watergate v prejšnjem tisočletju. Woodware sicer še zmeraj objavlja odmevne knjige o nekdanjih predsednikih ZDA.

Sorodna novica Proti monopolu: Stephen King na sodišču pričal proti združitvi ameriških založniških velikanov

Proti monopolom, ki siromašijo demokracijo
V ameriški in svetovni založniški industriji prevladuje peščica velikih korporacij, ki so prevzele manjše konkurente. Ministrstvo za pravosodje ZDA je zato lani zavrlo poskus, da bi založbo Simon & Schuster prevzel konkurent Penguin Random House za 2,2 milijarde dolarjev. Odločitev je utemeljilo z besedami, da bi prevzem "zmanjšal konkurenco, znižal nadomestila ustvarjalcem, skrčil obseg ter raznolikost zgodb in idej ter na koncu osiromašil našo demokracijo".

Bidnova administracija je takrat obljubila, da bo skrbela za povečanje konkurence kot osrednjega dela svoje gospodarske politike. "Ameriški avtorji in potrošniki bodo plačali ceno te protikonkurenčne združitve – nižje akontacije za avtorje ter navsezadnje manj knjig in manj raznolikosti za potrošnike," je po objavi tožbe dejal ameriški državni tožilec Merrick Garland. V sodnem procesu proti združitvi je v vlogi glavne priče nastopil pisatelj Stephen King.

Po prevzemu od investicijskega sklada KKR podobnih težav ne pričakujejo. Združitev Simon & Schuster s Penguin Random House bi namreč skrčila pet velikih založniških hiš na štiri. KKR v svoji lasti nima nobene druge založbe. Novico o prevzemu sta sporočila investicijski sklad KKR in Paramount Global, ki je zdaj že nekdanje starševsko podjetje založbe Simon & Schuster.

Sorodna novica Hollywoodski mogotec opozarja: "Dolga stavka bi pomenila popolno sesutje filmske industrije"

Stroški Paramounta zaradi stavke
Paramount, ki ima pod sabo med drugim televizije MTV, SBS, Showtime in Nickelodeon ter veliko zbirko filmov, ni skrival želje, da zapusti založniške posle, s prodajo založbe Simon & Schuster pa bo lahko pokril dodatne stroške zaradi dolge stavke ameriških scenaristov, ki se ji je pridružila še stavka filmskih in televizijskih igralcev.

Bob Bakish, glavni izvršni direktor podjetja Paramount Global, je to potrdil v izjavi, v kateri je med drugim zapisal, da bodo s prodajo dobili dodatno fleksibilnost in večjo zmogljivost ustvarjanja dodatne vrednosti za delničarje.