Listino mesta Maribor pa ob 140-letnici ustanovitve dobi mariborsko območno združenje Rdečega križa Slovenije.

Pisatelj, dramatik, učitelj in politik Tone Partljič. Foto: BoBo
Pisatelj, dramatik, učitelj in politik Tone Partljič. Foto: BoBo

Kot je v obrazložitvi predloga zapisala komisija za priznanja in nagrade pod vodstvom Primoža Juharta, so Partljiča kot častnega meščana predlagali za življenjsko delo in zasluge, dosežene na področju pisanja, literature in dejavnosti na področju družbenega delovanja, s čimer je prispeval k prepoznavnosti in ugledu mesta v ožjem in širšem prostoru.

Med drugim je bil dramaturg v Drami SNG Maribor, pozneje umetniški vodja v MGL-ju, med letoma 1990 in 1992 pa umetniški vodja v ljubljanski Drami. Leta 1990 je bil izvoljen za poslanca v republiško skupščino, dve leti pozneje pa tudi v prvo sestavo državnega zbora, v katerem je ostal vse do leta 2004.

Sooblikoval je podobo festivala Borštnikovo srečanje

Partljič je slovenski dramatik, ki je komediji posvetil večino svojega pisateljskega talenta, je pa tudi mojster proze, pri čemer prevladujejo romani, krajša prozna dela in zbirke črtic. Po mnenju komisije ne gre pozabiti niti njegovega prispevka k razvoju slovenskega filma, domačih nadaljevank in filmov, kjer se podpisuje kot scenarist pomembnih in odmevnih del, pogosto nastalih na podlagi njegovih, lastnih dramskih besedil.

Tone Partljič svoj 80. jubilej praznuje kot "slovo od mladosti"

Od sedemdesetih let je pomembno sooblikoval podobo festivala Borštnikovo srečanje kot član različnih odborov in žirij, med letoma 2004 in 2009 pa je bil tudi njegov predsednik. Je odličen kronist slovenske stvarnosti, saj je avtor številnih strokovnih besedil, poročil, priznanj, ocen, spominov s področja gledališča, literature in kulture.

Partljič je prejemnik številnih najvišjih priznanj in nagrad za umetniško ustvarjanje na področju literature in gledališča, med drugim je leta 2016 prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo, so pojasnili v komisiji mestnega sveta.

Nekaj časa je tudi vodila infekcijski oddelek

Srebrni grb na letošnji prireditvi ob prazniku mesta Maribor 19. oktobra bo prejela infektologinja in epidemiologinja Jelka Helena Reberšek Gorišek za prispevek pri dvigu zdravstvene kulture na področju svoje stroke. Vse do upokojitve leta 2012 je bila zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, nekaj časa je tudi vodila infekcijski oddelek.

Mariborski Rdeči križ. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Mariborski Rdeči križ. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Ves čas kariere je bila mentorica številnim specializantom, organizirala je različne oblike izobraževanja s področja nalezljivih bolezni za zdravstveno osebje, dejavno je sodelovala pri organizaciji vseh epidemioloških ukrepov, se udeleževala številnih kongresov in simpozijev doma in v tujini, nato pa svoje znanje vnašala v pedagoški proces, v katerem je sodelovala kot predavateljica na mariborski visoki šoli za zdravstvene vede, pozneje pa tudi na medicinski fakulteti.

V znak zahvale za pomoč prebivalstvu

Listina mesta Maribora bo letos pripadla mariborskemu območnemu združenju Rdečega križa ob 140-letnici ustanovitve organizacije v znak zahvale za pomoč prebivalstvu in lokalnim skupnostim pri lajšanju bremen.

Kot poudarja komisija, je omenjeno območno združenje drugo največje v Sloveniji in s svojim delovanjem pokriva območje mestne občine in enajstih okoliških občin s skupaj 188.000 ljudmi. V sklopu prostovoljske mreže deluje 11.000 članov, na letovanja v Punat pa so do zdaj odpeljali že več kot 122.000 otrok.