Prireditev Trenutki jasnine bo združila pesniška branja, prostorske instalacije, glasbo in degustacijo vin. Foto: Spletna stran festivala
Prireditev Trenutki jasnine bo združila pesniška branja, prostorske instalacije, glasbo in degustacijo vin. Foto: Spletna stran festivala
Dnevi poezije in vina
Letošnja častna gosta bosta domači avtor Milan Dekleva in ameriška pesnica C. D. Wright. Foto: MMC RTV SLO

Festival v malem, kot je današnje festivalsko preddogajanje poimenoval njegov vodja Aleš Šteger, bo združil pesniška branja, prostorske instalacije, glasbo in degustacijo vin. V sklopu Trenutkov jasnine se bodo predstavili kitajski pesnik Yang Lian, nemški pesnik Matthias Göritz in slovenska pesnica Stanka Hrastelj. Za glasbeni del programa bo poskrbel Fake Orchestra.

V osrčju vinorodnega okoliša Jeruzalemskih gričev se danes začenja tudi nizozemsko-slovenska prevajalska delavnica, ki bo do 26. avgusta potekala v Veličanah in na Kogu. Sodobno poezijo v nizozemskem jeziku bodo na delavnici in na festivalu zastopali štirje pesniki - Hester Knibbe in Jan Baeke iz Nizozemske ter Geert van Istendael in Maud Vanhauwaert iz Belgije.

Sodobna poezija v nizozemskem jeziku je letos v središču festivala, ki bo že 25. avgusta osrednje dogajanje uvedel s tradicionalnimi večeri v Krškem, Potrni v Avstriji, Ljubljani, Mariboru, Radovljici, Selcah in Volčah. Letošnja častna gosta pa bosta domači avtor Milan Dekleva in ameriška pesnica C. D. Wright.

Avtorji Versopolisa se predstavijo
Na Ptuju bodo poleg nenadomestljivih velikih večernih pesniških branj in koncertov, okroglih miz in drugega programa prvič pripravili tudi sklop dogodkov s petimi obetavnimi avtorji platforme Versopolis in več novih zasebnih branj na doslej še neodkritih ptujskih kotičkih. Pesniška platforma Versopolis je namenjena spodbujanju mobilnosti evropskih pesnikov in trenutno združuje 11 evropskih pesniških festivalov. Festival se bo sklenil 29. avgusta.