Posebna pozornost bo namenjena predstavitvi stripovske antologije Stripburger's Dirty Thiry: Trideset let na sceni, ki predstavlja zgodbo edine sodobne slovenske stripovske revije. Foto: Stripburger
Posebna pozornost bo namenjena predstavitvi stripovske antologije Stripburger's Dirty Thiry: Trideset let na sceni, ki predstavlja zgodbo edine sodobne slovenske stripovske revije. Foto: Stripburger

Razstava pod naslovom Stripburger: Thirty Years of Making a Scene bo na ogled do 30. septembra. Kuratorki razstave sta Katerina Mirović in Tanja Skale.

Predstavitev revije, ki velja za pionirja neodvisnega stripa v Sloveniji, prinaša najboljše iz 30-letne produkcije Stripburgerja. Na ogled niso le originalne strani izbranih stripov, temveč tudi vrsta drugih poslastic – sitotiski in Riso plakati, naslovnice, pa tudi posebne izdaje Honey Talks, Greetings from Cartoonia, GolažGollage, Stripble in Workburger, pa tudi drugi odtisi in natisi iz bogatega Stripburgerjevega arhiva.

Poseben poudarek je na predstavitvi več kot 300-stranske stripovske antologije Dirty Thirty: Trideset let na sceni, ki predstavlja zgodbo edine sodobne slovenske stripovske revije.

Stripburger si je že od začetka izhajanja leta 1992 za cilj postavil preseči državne meje, ustvariti mednarodno zanimanje in vključiti umetnike z vsega sveta. Danes je Stripburger znan po nenehnem iskanju novih avtorjev stripov in lokalnih stripovskih skupnosti.

Edinstvenega in aktualnega ga poleg tega delajo še odlični stripi z vsega sveta. V okviru razstave se bo mogoče septembra udeležiti tudi delavnice ustvarjanja stripov z uveljavljenima slovenskima striparjema Gašperjem Rusom in Davidom Krančanom ter predavanja o zgodovini in pomenu Stripburgerja.

Iz Ostrih ritmov, zbirke stripovskih in vizualnih interpretacij poezije Srečka Kosovela bo bral Andrej Štular, ki pravi takole:
Iz Ostrih ritmov, zbirke stripovskih in vizualnih interpretacij poezije Srečka Kosovela bo bral Andrej Štular, ki pravi takole: "Srečko Kosovel je velik. Njegova dela, pesmi, osnutki, utrinki … kipijo od energije in so včasih prav boleči v svoji mladostni neposrednosti. Iz njegovih zapisov sije resnica, osvetljuje svet, ljudi in njihove odnose. Kosovel ne občuti samo sočutja in otožnosti, pri njem so močno prisotni pravičnost, pogum, tudi predrznost. Iz ritma njegovih pesmi, melodije besed, pomena besednih zvez se čuti škripanje kraškega kamenja pod nogami, bučanje borov, hrup mesta, hrepenenje po ljubezni, bitje srca. Ljubezen do življenja v vsej njegovi polnosti in odtenkih in preprostost, s katero se izraža, je tisto, kar me pri njem navdihuje." Foto: Gregor Salobir/guestroommaribor

Današnjemu odprtju razstave bo sledilo javno vodstvo ter performativno branje odlomkov iz Ostrih ritmov, zbirke stripovskih in vizualnih interpretacij poezije Srečka Kosovela, ki je navdihnil priznanega slovenskega ustvarjalca Andreja Štularja. Srečko Kosovel, eden najbolj opevanih in vidnih predstavnikov slovenske zgodovinske avantgarde, je z ekspresivnostjo in duhovito ostrino svojih pesmi navdušil striparja in vsestranskega ustvarjalca Štularja za ritmično ustvarjanje slikovnih kompozicij, ki prehajajo iz stripa v druge oblike upodobitve. S tem se pomen posameznih verzov obogati z novim kontekstom, z dodatnimi asociacijami, obseg interpretacije poezije pa se ne omeji, temveč le razširi, so ob tem zapisali v bremenskem razstavišču.