V aprila letos objavljeni knjigi so prepletena zgodovinska dejstva o Beatlih z dnevniškimi zapiski, pismi oboževalcev, intervjuji in uspehi na glasbenih lestvicah.

Biografija, naslovljena One Two Three Four, obsega dobrih 600 strani. Foto: Amazon
Biografija, naslovljena One Two Three Four, obsega dobrih 600 strani. Foto: Amazon

Po besedah predsednice žirije Marthe Kearney biografija na radosten in pronicljiv, zlasti pa na izviren način proslavlja to slavno četverico. Avtor Craig Brown poglobljeno spregovori tako o njihovih uspehih kot porazih, je še dodala.

Ko je o nekom že toliko napisanega ...
Brownova knjiga je s prejemom najvišje britanske nagrade, namenjene neleposlovnim delom, po oceni žirije opozorila na umetniško vrednost življenjepisov.

Ustvariti novo knjigo o glasbeni skupini, o kateri je bilo že toliko napisanega, po mnenju predsednice žirije ni lahko, avtorju pa je z različnimi podrobnostmi iz različnih virov uspelo podati povsem nov pogled na Beatle v biografskem delu, ki je zabavno in obenem globoko sporočilno.

Kratko in izjemno poglavje zgodovine
Craig Brown je dejal, da si je želel bralcem približati vznesenost in naglico, ki je zaznamovala tako dobo Beatlov kot tudi njih same – v dobrem in slabem. Kot je dodal, še vedno težko dojame, da se je kariera te skupine tako hitro končala, še preden so njeni člani dopolnili 30 let.

Avtorju je ta prestižna nagrada prinesla tudi 50.000 funtov (56.000 evrov), še piše The Guardian.

Znamenita naslovnica albuma Abbey Road iz leta 1969. Foto: Reuters
Znamenita naslovnica albuma Abbey Road iz leta 1969. Foto: Reuters