Roman Ulikses je v izvirniku izšel leta 1904. V ozadju je pisateljev portret. Foto: AP
Roman Ulikses je v izvirniku izšel leta 1904. V ozadju je pisateljev portret. Foto: AP

Maratonsko branje in županov poklon
V irski prestolnici, kjer dan običajno praznujejo na ulicah, so bili letos zaradi epidemije novega koronavirusa primorani praznovati zgolj virtualno. Ker zaradi ukrepov za omejitev širjenja virusa javno praznovanje v Dublinu letos ni mogoče, so se organizatorji odločili, da bodo praznik s številnimi dogodki zaznamovali na spletu, kot spletni festival Bloomsday.

Med drugim ga zaznamuje 30-urno branje Uliksesa na irskem nacionalnem radiu, irski predsednik Michael D. Higgins pa je že v torek gostil virtualni dogodek v čast dnevu v svoji rezidenci.

Grob Jamesa Joycea (1882-1941) v Švici. Foto: EPA
Grob Jamesa Joycea (1882-1941) v Švici. Foto: EPA

Leopoldu Bloomu posvečen dan, poimenovan Bloomsday, so prvič praznovali kje drugje kot v Dublinu, in sicer leta 1954 kot del literarnega dogodka. 16. junija tistega leta sta se namreč pesnik Patrick Kavanagh in avtor komedij Flann O'Brien s svojo druščino podala po Bloomovi poti po mestu, člani literarne karavane pa so veliko več časa preživeli v pivnicah kot Joyceov junak, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Vse od tega njihovega podviga okoli 16. junija pripravljajo v irski prestolnici in drugje po svetu razna branja, performanse in druge dejavnosti, ki slavijo delo slovitega irskega pisatelja. Dan bi se v običajnih okoliščinah praviloma začel s t. i. Bloomovim zajtrkom, nekateri pisateljevi oboževalci pa se nato po mestu celo sprehajajo v edvardijanskih kostumih in se zbirajo na krajih, opisanih v Uliksesu.