Založniki v svoji požrtvovalnosti
Založniki v svoji požrtvovalnosti "pri vsaki izdaji posebej plešejo po vrvi med rdečimi in črnimi številkami", opozarjajo v PEN-u. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

JAK in svet JAK-a sta ob nezadovoljstvu založb s prejetimi sredstvi opozorila na nižja sredstva, prejeta z ministrstva za kulturo.

Slovenski knjižni trg je majhen in vsota, ki se zdi nepomembna v luči velikih državnih naložb - okoli 300.000 evrov - bo vidno zarezala v slovensko literarno pokrajino.

Slovenski PEN

Programska sredstva za knjigo so bila skupno zmanjšana za 20 odstotkov, saj je poleg okrnitve nanje vplivala tudi inflacija, ki je zelo podražila proizvodnjo knjige, od avtorskih honorarjev za prevode in za izvirna dela do stroškov natisa in distribucije, je v sporočilu za javnost spomnil upravni odbor Slovenskega centra PEN.

"Založniki in založnice so tisti, ki požrtvovalno v duhu poslanstva pri vsaki izdaji posebej 'plešejo po vrvi med rdečimi in črnimi številkami' ter iščejo točko preloma in ne popolnega zloma materinščine, ki jo vedno bolj izriva branje v angleščini in branje oz. ogled jezikovno invalidnih prispevkov na zaslonih," so zapisali v PEN-u. Menijo, da bi izpad sredstev za knjižno produkcijo, ki je nastal zaradi varčevanja in prelivanja sredstev v škode poplav, zelo prizadel tudi pesnike, pisatelje in prevajalce.

Sorodna novica Svet JAK-a poziva ministrstvo k povišanju sredstev

Ne govorimo o milijonih
"Slovenski knjižni trg je majhen in vsota, ki se zdi nepomembna v luči velikih državnih naložb – okoli 300.000 evrov – bo vidno zarezala v slovensko literarno pokrajino,"
še opozarjajo v PEN-u ter "v duhu načela mednarodne listine PEN-a, da književnost ne pozna meja", pozivajo ministrstvo za kulturo in vlado, "naj vendarle ne znižujeta financiranja knjižne produkcije v letu 2024".

V začetku meseca se je več založb po znanih rezultatih razpisa JAK-a, namenjenega sofinanciranju izdajanja knjig za naslednja štiri leta, znašlo s precej manj sredstvi. Kot so opozorili, bodo zato primorani krčiti svoje programe. Na Jaku so med drugim pojasnili, da letos razpolagajo z manj sredstvi, na kar so opozorili tudi ministrstvo za kulturo.

Računica še ni zaključena
Ministrstvo je zavrnilo očitke o nižjem financiranju. Kot so poudarili, so se zneski, namenjeni za razpise, od leta 2020 znatno povečali. Dodali so, da znesek za leto 2024 še ni dokončen, saj se bodo sredstva lahko poviševala skladno z morebitnimi dopolnilnimi odločbami. V svetu JAK-a so potrdili, da so bila letos sredstva za razpise JAK-u v odločbi ministrstva za kulturo za pet odstotkov nižja kot za leto 2023. "Dejansko so se glede na leti 2022 in 2023, upoštevaje inflacijo, ki je bila 13,2-odstotna, in 6,47-odstotno nominalno znižanje, sredstva JAK-a za razpise in pozive realno znižala skoraj za 20 odstotkov," so zapisali. Ministrstvo so zato pozvali k povečanju sredstev.