Amazon je zaradi bralne naprave kindle (na fotografiji) glavni igralec na prizorišču e-knjig. Foto: Reuters
Amazon je zaradi bralne naprave kindle (na fotografiji) glavni igralec na prizorišču e-knjig. Foto: Reuters

Mesec po tem, ko je knjižno industrijo pretresel podpis pogodbe literarnega agenta Andrewa Wylieja z Amazonom, ki naj bi tako dobil ekskluzivni digitalni dostop do nekaterih najbolj znanih ameriških knjižnih del - po pisanju časnika Wall Street Journal naj bi bile med omenjenimi knjigami tudi dela pisateljev, kot sta John Updike in Ralph Ellison -, je sporazum padel v vodo.

Velika tekmeca nook in ipad
Omenjeni časnik je v sredini izdaji še zapisal, da je ameriška založba Random House, ki pripada bielefeldskemu medijskemu koncernu Bertelsmann, sprožila množičen pritisk na pisatelje in njihove agente. Random House je založila 13 od omenjenih knjig na papirju in bo zatorej ponudila tudi elektronske različice - tudi Amazon jih bo tako lahko pridobil le preko omenjene založbe. Udeleženi v sporu zadeve niso želeli komentirati.

Ekskluzivne pravice bi Amazon še bolj okrepile. S svojo bralno napravo kindle ta spletni trgovec sicer že obvladuje prizorišče e-knjig. Velika tekmeca sta ameriška knjigarniška veriga Barnes & Noble z bralnikom nook in Apple s tabličnim računalnikom iPad.