Računalnik ima v svoji podatkovni bazi skoraj tri tisoč besedil 350 dramaturgov. Francozinjo Lauro je program primerjal z več kot stotimi deli Lopeja de Vege – najbolj podobna ji je bila El castigo sin venganza (Kazen brez zločina). Foto: Reuters
Računalnik ima v svoji podatkovni bazi skoraj tri tisoč besedil 350 dramaturgov. Francozinjo Lauro je program primerjal z več kot stotimi deli Lopeja de Vege – najbolj podobna ji je bila El castigo sin venganza (Kazen brez zločina). Foto: Reuters

Tudi človeški strokovnjaki so zdaj po navedbah Španske narodne knjižnice že potrdili, da je dramo Francozinja Laura (La francesa Laura) le nekaj let pred svojo smrtjo napisal Lope de Vega, eno od ključnih imen književnosti španske "zlate dobe", baroka.

Rokopis, ki ga hrani ustanova, je kopija iz poznega 17. stoletja. Lope de Vega – v slovenščini imamo med drugim njegove drame Ovčji kal, Vitez čudes, Seviljska zvezda in Začarani gaj je umrl že leta 1635.

Raziskovalci iz Valladolida in z Dunaja so se naslonili na umetno inteligenco za transkript 1300 anonimnih rokopisov in knjig, kar je prihranilo več let človeških naporov. Ker so upali, da bodo lahko kateremu od del določili avtorja, je tehnologija vsako delo primerjala tudi s katalogi besed, ki jih uporabljajo posamezni avtorji. Besede iz Francozinje Laure so bile "tesno povezane" z Lopejevim poznanim besediščem, ne pa na primer z drugimi 350 avtorji, ki so bili prav tako v podatkovni bazi.

Številni španski literarni zgodovinarji menijo, da Lope de vega
Številni španski literarni zgodovinarji menijo, da Lope de vega "tako po kvantiteti kot po kakovosti" presega Williama Shakespeara. Vsaj o eni od teh kategorij ni dvoma: ohranilo se je 361 Špančevih komedij in "samo" 35 Angleževih. Lope de Vega je bil sposoben komedijo – kar je približno 2800 verzov – spisati tudi v 24 urah. Foto: Reuters

Naslednji korak je bila "klasična" filološka preiskava, ki je potrdila ugotovitve umetne inteligence. "Francozinja Laura je izjemno delo, ki premore dramatični zanos, kakršnega pričakujemo od zrelega de Vege," so zapisali v knjižnici. Germán Vega z Univerze v Valladolidu je komentiral celo, da je Francozinja Laura "bolj lopejevska kot Ovčji kal", kar je mojstrovo verjetno najbolj znano delo. Priznal je tudi, da brez pomoči računalnika pravega avtorstva dela verjetno ne bi nikoli odkrili.

Zaplet gre približno takole: Laura je hčerka bretonskega vojvode in žena grofa Arnalda. Vanjo se zagleda dedič francoskega prestola, in čeprav ga zavrne, poskuša Lauro zastrupiti njen lastni ljubosumni mož. Na koncu je njena krepost sicer dokazana, v svet pa se povrneta sožitje in sreča.

Delo je nastalo v času t. i. tridesetletne vojne, a Francija v njem vseeno ni prikazana v negativni luči. Strokovnjaki zato sklepajo, da je šlo za obdobje "propagande miru", torej leto 1627 ali 1628, ko so Francozi razmišljali, ali bi se v boju proti Angležem povezali s Španci.

V prihodnjih mesecih bo drama v španščini izšla pri založbi Gredos.