"Za seboj imam 68 let dela pri stripih in predaja službe me ni pretirano skrbela. Ko sem se enkrat odločil, da je Asterixa vredno obdržati pri življenju tudi po moji smrti, je bilo treba s tem opraviti," je v nekem intervjuju pred predajo Asterixa naslednikom flegmatično izjavil Uderzo. Foto: Reuters
Sorodna novica Asterix v kiltu (in med Slovenci)

Uderzo je umrl v spanju na svojem domu v kraju Neuilly: zanj je bil usoden srčni infarkt, ki ni bil povezan s koronavirusom. "Že nekaj tednov je bil zelo izčrpan in utrujen," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov zet Bernard de Choisy. Novico o umetnikovi smrti sta potrdila tudi predsednik Inštituta Rene Goscinny Aymar du Chatenet in njegov nekdanji založnik Dargaud.

Neuklonljivi Galci kot simbol novodobnih Francozov
Od nastanka prvega stripa pred skoraj 60 leti so pustolovščine brkatega bojevnika Asterixa, ki se bojuje z Rimljani v Galiji, prodali v 380-milijonski nakladi v 111 jezikih in narečjih. Leta 2011 je serija stripov Les Aventures d'Astérix le Gaulois (Pustolovščine Asterixa Galca) prišla v Guinnessovo knjigo rekordov kot najbolj razširjena serija stripov na svetu.

Obenem je lik Asterixa postal simbol moderne Francije in izjemna tržna dobrina: pojavljal se je v filmih, risankah, zabaviščnih parkih, igračah in videoigrah.

Štafeto sta že predala, Asterix živi naprej
Uderzo je skupaj s prijateljem Goscinnyjem, ki je umrl že davnega leta 1977, ustvaril lik, prepoznaven po vsem svetu. Po upokojitvi so zadnje stripe s pustolovščinami Asterixa in njegovega prijatelja Obelixa ustvarili drugi umetniki, ki so ostali zvesti njegovemu slogu in umetniškemu izrazu.

"Za seboj imam 68 let dela pri stripih in predaja službe me ni pretirano skrbela. Ko sem se enkrat odločil, da je Asterixa vredno obdržati pri življenju tudi po moji smrti, je bilo treba s tem opraviti," je v nekem intervjuju pred tem "prenosom oblasti" flegmatično izjavil Uderzo.

Uderzo na razstavi Asterixovih stripov leta 2012. Foto: EPA
Uderzo na razstavi Asterixovih stripov leta 2012. Foto: EPA

(Skoraj) sama proti rimskemu imperiju
V izvirni postavi je Goscinny pisal besedilo, Uderzo pa je ilustriral Asterixa in njegovega zvestega prijatelja Obelixa, s katerim se nenehno zapleta v razprave, junaška reševanja in romantične avanture. Pri tem ju spremlja pes Idealix (Francozi ga kličejo Idéfix), edini znani ekološko ozaveščeni pes, ki otožno zavija, kadar se podira drevo. Po navadi se je vsaka avantura končala s tem, da sta naša junaka tako ali drugače naplahtala rimske legionarje. (Na Asterixovo srečo je Obelix že v otroštvu padel v kotel čarobnega napoja, zato se odlikuje po nadčloveški moči.)

Kako se je vse začelo?
Ustvarjalni poti Uderza in Goscinnyja sta se prvič križali leta 1951. Skupaj sta ustvarila več likov, eden od njih, Oumpah-Pah, danes velja za Asterixovega predhodnika. Leta 159 sta skrbela za oblikovanje stripa za revijo Pilote; v njem naj bi nastopil "tipično francoski junak". Sklenila sta, da bosta zgodbo umestila v antično Galijo in pičli dve leti pozneje izdala prvo samostojno knjigo o Asterixu. Takoj je bilo prodanih več kot 300 tisoč izvodov.

Asterix je skupaj s Tintinom in Spiroujem zaznamoval novo obdobje v zgodovini stripov, saj je pokazal, da lahko stripi dosežejo naklade, višje od sto milijonov izvodov.

Goscinny je leta 1977 umrl med rutinskim stresnim testom v okviru splošnega zdravstvenega pregleda. Uderzo je Asterixove dogodivščine nadaljeval sam: 25. zvezek, Veliki razkol (1980), je bil prvi, ki ga je napisal in ilustriral sam. Leta 2009 se je upokojil, pravice za lik pa je odkupila založba Hachette. Trenutno zgodbe ustvarjata pisec Jean-Yves Ferri in umetnik Didier Conrad, najnovejši strip pa je izšel oktobra lani.

Asterixova druščina sicer ves ta čas prebiva tam nekje sredi 1. stoletja pred našim štetjem, a je obenem vedno znova povezana tudi z bolj aktualnim dogajanjem. Pred leti se je tako Asterix znašel na potovanju v vesolje. Foto: Reuters
Asterixova druščina sicer ves ta čas prebiva tam nekje sredi 1. stoletja pred našim štetjem, a je obenem vedno znova povezana tudi z bolj aktualnim dogajanjem. Pred leti se je tako Asterix znašel na potovanju v vesolje. Foto: Reuters

Tematski park Parc Astérix, ki deluje že od leta 1989, je do danes obiskalo več kot 50 milijonov obiskovalcev.