Tom Sharpe leta 2009 na predstavitvi knjige The Gropes v njegovem praktično domačem mestu Girona. Foto: EPA
Tom Sharpe leta 2009 na predstavitvi knjige The Gropes v njegovem praktično domačem mestu Girona. Foto: EPA
Pisatelj ob prevzemu nagrade prvega mednarodnega festivala humorističlne literature v Bilbau septembra leta 2010.
Pisatelj ob prevzemu nagrade prvega mednarodnega festivala humoristične literature v Bilbau septembra leta 2010. Foto: EPA
Leta 1985 je BBC po romanu Blott on the Landscape posnel istoimensko serijo.
Leta 1985 je BBC po romanu Blott on the Landscape posnel istoimensko serijo.

Slednji je izšel leta 1975, po njej pa je BBC posnel šestdelno serijo z Davidom Suchetom v glavni vlogi. Porterhouse Blue, ki je izšel leto prej, pa pripoveduje o Skullionu, hišniku oziroma pomočniku izmišljene fakultete v Porterhousu. Tudi to knjigo, satirični pogled na življenje v prestižnem Cambridgeu, so leta 1987 prenesli na male zaslone. Glavnega protagonista je igral David Jason, v seriji pa sta nastopala še Ian Richardson in Barbara Jefford.
Sharpova literarna dediščina obsega 16 romanov. Leta 2010 je napisal še zadnji naslov v Wiltovi seriji The Wilt Inheritance. Susan Sandon, njegova urednica pri založbi Random House, ga je označila za briljantnega pisatelja - zabavnega, pogosto pretiranega, s sila duhovitim pogledom na življenjske nesmiselnosti. "Zasebno je bil Tom topel, vedno v oporo in očarljiv," je po poročanju BBC-ja še dejala urednica.
Tom Sharpe se je rodil leta 1928 v Londonu in se šolal v Lancingu in Cambridgeu. Leta 1984 je v intervjuju priznal, da je v njegovem otroštvu s svojimi idejami nanj vplival oče, izrazit simpatizer nacistov. Po očetovi smrti leta 1944 in izkušnji v vojni pa je spoznal, da "Hitler ni bil človek, kakršnega so mu predstavili". "Grozote, ki so se zgodile, so me pretresle," je dejal.
Oster kritik apartheida
Leta 1951 se je pisatelj preselil v Južnoafriško republiko, kjer je deloval kot socialni delavec, učitelj in fotograf. Drame, ki jih je napisal v petdesetih letih, niso skrivale ostrih obsodb apartheida in leta 1961 je bil izseljen nazaj v Veliko Britanijo. Južnoafriška izkušnja mu je služila kot navdih za romaneskni prvenec Riotous Assembly. V svojem drugem romanu Indecent Exposure pa se je leta 1971 spet norčeval iz apartheida.
Leta 1976 je prva izšla knjiga o liku Wilt, ki jo je napisal na podlagi izkušnje, ki jo je dobil v času predavanja zgodovine v Cambridgeu. Bralcem je takrat prvič predstavil Henryja Wilta, brezvoljnega asistenta, ki nezainteresiranim študentom gradbeništva predava literaturo. Tudi to delo je doživelo filmsko priredbo - leta 1989 sta v glavnih vlogah igrala Griff Rhys Jones in Mel Smith.
Tom Sharpe, za katerim žalujejo žena in trije otroci, je v severni Španiji živel tri desetletja.