Larry Kramer (1935–2020). Foto: EPA
Larry Kramer (1935–2020). Foto: EPA

Larry Kramer je z zavzetim pisanjem in demonstracijami opozarjal na vladno ignoranco aidsa v 80. letih prejšnjega stoletja, obdobja, ki ga je leta 1985 osvetlil v svojem dramskem delu Normalno srce. Delo je poželo pohvale kritikov za kronološki zapis o krizi v New Yorku. V desetletjih, ki so sledila, je drama doživela vrsto uspešnih uprizoritev. Leta 2014 so po njej posneli istoimenski film. To je eno od dveh Kramerjevih del, prevedenih v slovenščino – drugo je Tragedija današnjih gejev.

Kramer je bil tudi ustanovitelj centra za zdravljenje obolelih z aidsom in eden od ustanoviteljev gibanja Act Up (AIDS Coalition to Unleash Power). V času, ko okužba s HIV-om še ni imela imena, je Kramer vodil kampanjo, da bi sprožil ukrepanje medicinskih in vladnih ustanov, ki niso raziskovale, blažile ali sploh priznavale širjenja virusa.

Rodil se je 25. junija 1935 v ameriški zvezni državi Connecticut. Leta 1957 je doštudiral na univerzi Yale, nato pa je služboval v vojski. Pozneje je kot producent v Londonu sodeloval pri filmih Dr. Strangelove (1964) in Lawrence Arabski (1962). Postal je provokativen scenarist in bil leta 1971 za svojo priredbo romana Zaljubljene ženske, ki ga je napisal pisatelj D. H. Lawrence, nominiran za oskarja.

Z režierjem uprizoritve Normalno srce Georgeem C. Wolfom na podelitvi nagrad tony leta 2011. Foto: EPA
Z režierjem uprizoritve Normalno srce Georgeem C. Wolfom na podelitvi nagrad tony leta 2011. Foto: EPA

"In nenadoma nisem bil več bel moški iz Yala"
"Bil sem v filmski industriji, na poti k velikemu zaslužku. Nikakor nisem bil najprej gej, dokler se nisem začel udejstvovati v boju proti aidsu, tukaj je bila še smrt meni drage osebe," je leta 1992 povedal za National Public Radio. "In nenadoma nisem bil več bel moški iz Yala, bil sem peder brez imena."

Filmska priredba drame Normalno srce je na 66. podelitvi emmyjev osvojila dva kipca – za izjemen televizisjki film in masko. Kramer je na fotografiji z igralko Julio Roberts in režiserjem Ryanom Murphyjem. Foto: EPA
Filmska priredba drame Normalno srce je na 66. podelitvi emmyjev osvojila dva kipca – za izjemen televizisjki film in masko. Kramer je na fotografiji z igralko Julio Roberts in režiserjem Ryanom Murphyjem. Foto: EPA

Svoj prvi roman Faggots (Pedri) je izdal leta 1978. Gre za ganljivo satirično delo, ki raziskuje promiskuiteto, uporabo mamil in sadomazohizem v gejevski skupnosti.

V 80. letih je bil med aktivisti, ki so hitro spoznali nevarnost virusa HIV, ki se po svetu širi brez spolne diskriminacije. Bil je oster kritik takratnih voditeljev, med drugim Ronalda Reagana in župana New Yorka Eda Kocha. Kramerjevemu boju proti brezbrižnosti vlade gre zasluga za spremembo ameriškega zdravstva. "V ameriškem zdravstvu sta dve obdobji – pred Larryjem in po Larryju," je za The New Yorker leta 2002 dejal direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci, ki trenutno vodi bitko proti pandemiji v ZDA.

V enem zadnjih intervjujev je Kramer povedal, da pripravlja novo dramo o covidu-19, vendar pa ga je smrt prehitela.

Junak, ki mu številni danes dolgujejo življenje
"Slovo Larryja Kramerja je najbolj žalostna novica. Izgubili smo velikana, ki se je kot bojevnik postavil za pravice gejev. V času, ko se ameriška vlada ni zmenila za umiranje homoseksualcev zaradi aidsa, je bila potrebna njegova jeza," je na Twitterju zapisal glasbenik Elton John. Igralka Julia Robert, ki je ob Marku Ruffalu zaigrala v filmski priredbi Normalnega srca, pa je za Variety povedala: "V svojih prepričanjih je bil strasten in neutruden. Pravi junak, ki mu danes številni dolgujejo življenje. Počaščena sem, da sem imela priložnost preživeti čas v njegovi bližini."