Mourid Barghouti (1944–2021). Foto: Wikipedia
Mourid Barghouti (1944–2021). Foto: Wikipedia

Mourid Barghouti se je rodil štiri leta pred ustanovitvijo države Izrael, v vasi v bližini Ramale. Leta 1967, ko je izbruhnila arabsko-izraelska vojna, je ravno študiral v Kairu – in v domovino se ni vrnil še naslednjih 30 let.

Velik del življenja je Barghouti preživel v takem ali drugačnem izgnanstvu; svojo izkušnjo je popisal v avtobiografiji Videl sem Ramalo, ki je uživala ugled v svetovnem merilu. Veliki palestinski književnik Edward Said je delo Videl sem Ramalo opisal kot "eno najsijajnejših izpovedi palestinske razseljenosti".

V življenju, ki so ga zaznamovale selitve med različnimi državami, je izdal tudi 12 pesniških zbirk; tudi v njegovih verzih je nezgrešljivo občutje večne izkoreninjenosti.

Bil je dolgoletni predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije, a se nikoli ni včlanil v nobeno politično stranko.

Dom v Kairu si je ustvaril z ženo, književnico Radwo Ashur. Žena je številne njegove pesmi prevedla v angleščino, tudi tele ganljive verze: "After the death of the horseman/The homeward-bound horse/Says everything/Without saying anything." (V prostem prevodu: "Po smrti jezdeca / konj, namenjen domov / pove vse / ne da bi kaj rekel.")