Vid Pečjak je kot psiholog in pisatelj napisal 90 knjig. Foto: BoBo
Vid Pečjak je kot psiholog in pisatelj napisal 90 knjig. Foto: BoBo

Rodil se je 7. januarja 1929 v Ljubljani, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Med vojno in po njej je bil zaradi političnih razlogov zaprt, a je obakrat zapor kmalu zapustil. Ob študiju psihologije je začel pisati za mladino. Od leta 1970 je bil predavatelj na oddelku za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, piše na spletni strani Wikipedija.

V svoji karieri je napisal 90 knjig, dve tretjini strokovnih s področja psihologije, večina leposlovnih pa so bile znanstvenofantastične zgodbe, romani in novele. Drejček in trije Marsovčki iz leta 1961 je bilo eno izmed njegovih prvih znanstvenofantastičnih del, ki je med bralci najbolj znano. Med njegovimi deli so tudi Umba kumba in lončarjeva hči, Zadnji odpor ali iskanje lepe Helene, Kataklizma, Človek in ekološka kriza, Psihologija staranja, Socializem v Kozji vasi ...

Uspešna je bila tudi njegova igra Pobegli robot, knjiga je bila uvrščena med pet najboljših radijskih in televizijskih iger na tekmovanju prix Japon v Tokiu, TV-film Tretje življenje, posnet po Pečjakovi noveli, pa je dobil prvo nagrado na mednarodnem festivalu Prix Futura v Berlinu.

Spodaj si lahko ogledate dokumentarni film o Vidu Pečjaku avtorja Boža Grlja Človek -bogat je tisti, ki daje.