Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njegova družina je v izjavi, ki jo je objavila avtorjeva založba Penguin Random House, sporočila, da je Briggs umrl v torek zjutraj.

Njegova družina je še sporočila, da se zavedajo, da so bile "Raymondove knjige všeč in so se dotaknile milijonov ljudi po vsem svetu, ki bodo žalostni ob novici, da je umrl.″ Risbe oboževalcev – zlasti otroške risbe –, ki so jih navdihnile njegove knjige, je hranil in obesil na steno svojega ateljeja, so zapisali.

Direktorica založbe Francesca Dow je povedala, da je bil Briggs "edinstven" in je "navdihnil generacije ustvarjalcev slikanic, romanov v stripu in animacij." Dodala je, da je "zapustil izjemno dediščino in veliko luknjo".

Briggs je ustvaril tudi druge priljubljene otroške knjige, kot je Božiček, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Animirana različica Snežaka, ki so jo leta 1982 naredili za britanski Channel 4, je postala stalnica, ki jo vse od takrat na Otoku predvajajo za božične praznike.

Knjiga o življenju Briggsovih staršev
Njegov grafični roman iz leta 1988 Ethel & Ernest, ki pripoveduje zgodbo o življenju Briggsovih staršev od njunega prvega srečanja leta 1928 do njune smrti leta 1971, je bil leta 2016 narejen še kot animirani celovečerec, ki je prejel nagrade na več festivalih animiranega filma po vsem svetu.

Briggs se je rodil leta 1934 v Wimbledonu. Študiral je na umetniški akademiji Wimbledon in Slade. Potem ko je postal profesionalni ilustrator, je delal in poučeval ilustracijo na Brighton College of Art. Za svoje delo je prejel več nagrad. Leta 2012 je Briggs postal prvi človek, ki je bil sprejet v dvorano slavnih, ki so jo zasnovali pri nagradah British Comic Awards.

Briggsova žena Jean je umrla leta 1973, kasneje pa je imel partnerko Liz, ki je umrla leta 2015.
"Živel je bogato in polno življenje in rekel je, da se počuti srečnega, da je imel v življenju ženo Jean in kasneje tudi več kot 40-letno zvezo s partnerko Liz," so zapisali.

"Svojo ljubezen do narave je delil z Liz na sprehodih po South Downsu in na družinskih počitnicah na Škotskem in v Walesu. Svoj smisel za zabavo in norčije je delil tudi s svojo družino in družino prijateljev umetnikov – na druženjih, zabavah in poletnih piknikih na vrtu," še piše v izjavi založbe.