Almudena Grandes (7. maj 1960–27. november 2021). Foto: EPA
Almudena Grandes (7. maj 1960–27. november 2021). Foto: EPA

V Madridu leta 1960 rojena Almudena Grandes je bila pisateljica in kolumnistka. Svetovno slavo ji je prinesel roman Lulú – erotična izpoved neke ženske (v izvirniku sicer naslovljenem Las edades de Lulú), ki je izšel leta 1989.

Naslovnica slovenske izdaje iz leta 2006. Foto: Učila International
Naslovnica slovenske izdaje iz leta 2006. Foto: Učila International

Drzna izpoved o seksualnem podtalju Madrida
Roman je povzročil precejšen škandal, a je doživel tudi velik prodajni uspeh. Preveden je v 21 jezikov, avtorica pa je zanj prejela špansko literarno nagrado la sonrisa vertical. Leta 2006 je pri založbi Učila International izšel tudi v slovenskem prevodu Veronike Rot.

Knjiga prinaša drzno izpoved želja glavne junakinje, ki se giblje po sprevrženem in nevarnem seksualnem podtalju španske prestolnice. Gre za kljubovalno pripoved o temačnih strasteh in preseganju nekaterih tabujev, roman pa velja za kroniko sentimentalnosti in strasti svojega časa.

Leta 1990 je španski režiser Bigas Luna po romanu posnel istoimenski film, scenarij zanj pa je napisal v sodelovanju s pisateljico. V naslovni vlogi je nastopila italijanska igralka Francesca Neri, sicer znana po filmih Meseno poželenje (1997), Hannibal (2001) in Kolateralna škoda (2002). Ob njej so zaigrali še Óscar Ladoire, María Barranco in Javier Bardem.

V družbi sorojaka, režiserja Pedra Almodóvarja. Foto: EPA
V družbi sorojaka, režiserja Pedra Almodóvarja. Foto: EPA

Od ene k drugi zvrsti pisanja
Avtorica je nato od erotičnega žanra prešla k drugačni zvrsti pisanja. Leta 1991 je napisala roman Te llamare viernes, ki prinaša ljubezensko zgodbo med marginaliziranimi ljudmi v sovražnem Madridu. Leta 1994 je izšel še odmeven roman Malena es un nombre de tango, v katerem se je lotila ene od svojih ponavljajočih se tem – torej nepopolnega dekleta, ki se upira družbenim normam, da bi našlo svoje mesto v svetu.

Almudena Grandes se je leta 1994 poročila s španskim pesnikom Luisom Garcío Monterom, v zakonu se jima je rodila hči. Sicer pa je imela avtorica dva otroka iz prejšnjega zakona.

Bila je tudi redna kolumnistka časnika El Pais. V oktobra letos objavljeni kolumni je razkrila, da ima raka, ki so ji ga diagnosticirali leto pred tem, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakonca Almudena Grandes in Luis García Montero s španskim premierjem Pedrom Sanchezem. Foto: EPA
Zakonca Almudena Grandes in Luis García Montero s španskim premierjem Pedrom Sanchezem. Foto: EPA

Mojstrska pripovedovalka španske književnosti
Novico o smrti avtorice je javnosti med drugim sporočil španski premier Pedro Sanchez. "Izgubili smo eno vodilnih pisateljic našega časa. Predana in pogumna, ki je zapisovala našo sodobno zgodovino s progresivnega vidika. Tvoj spomin, tvoje delo bo vedno z nami, Almudena Grandes," je tvitnil premier.

Njeno slovo je sprožilo val poklonov in čustvenih odzivov. "Z globokim obžalovanjem se poslavljamo od Almudene Grandes, mojstrske pripovedovalke španske književnosti, ki nas je prehitro zapustila," so na Twitterju zapisali na španskem kulturnem inštitutu Instituto Cervantes.

Almudena Grandes je umrla v 62. letu starosti za posledicami raka v soboto v rodnem Madridu.